Нови проучвания показват, че кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води срещу президента Тайип Ердоган с повече от 10 процентни пункта преди изборите на 14 май, смятани от мнозина за най-важния вот в историята на Турция, пише Ройтерс.

Проучванията също така показват, че опозиционният блок, наречен Национален алианс, води в парламентарната надпревара с най-малко шест процентни пункта пред Партията на справедливостта и напредъка (ПСН) на Ердоган и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) остава комфортно над 10%.

Ердоган е изправен пред най-голямото предизвикателство за 20-годишното си управление след ерозията на популярността му по време на криза с разходите за живот. Жертвите на земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност в предишните крепости на ПСН, отбелязва агенцията.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана, накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликтите в Украйна и в Близкия изток.

Волфанго Пиколи, съветник по политически рискове в консултантската компания "Тенео" (Teneo), казва пред Ройтерс, че Националният алианс трябва да представи единен фронт и да продаде на гласоподавателите план, за да запази инерцията си до деня на изборите.

„Простото обвиняване на Ердоган за всичко, което не е наред в Турция, нне стига. Миналите избори показаха, че Ердоган е феноменален участник в кампанията, но последните данни показват, че той е загубил популярността си и способността си да се свързва с избирателите“, казва анализаторът пред Ройтерс.

Сондаж, публикуван от агенцията "Аксой рисърч" (Aksoy Research) в събота и проведен на 8 март, показа, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган с 55,6% на 44,4% подкрепа.

Той показа, че основният опозиционен блок би спечелил 44,1% от гласовете, а ДПН - 10,3%. МСН и нейните националистически съюзници имат заедно 38,2%.

Проучване, проведено на 6-7 март от "Алф рисърч" (Alf Research) показа Кълъчдароглу с 55,1%, а Ердоган с 44,9%. Републиканската народна партия (РНП) на Кълъчдароглу е най-популярна с 31,8%, докато Партията на справедливостта и развитието изостава с 31%.

Основният опозиционен блок спечели 43,5% от гласовете, докато ДНП получава 11,3%, показа това проучване. ПСН и националистите вземат заедно 37,5% подкрепа.

"Пиар рисърч" (Piar Research) показва, че Кълъчдароглу печели с 57,1%, а Ердоган изостава с 42,9%. РНП получава 32,3%, ПСН - 30,8% и ДНП - 11,6%. Основният опозиционен блок получава 46,4%, докато ПСН и националистите имат 37,8%, показва проучването, публикувано на 10 март.

ORC Research сочи, че Кълъчдароглу води с 56,8% пред Ердоган с 43,2%. Проучването е проведено на 4-6 март, преди Кълъчдароглу да бъде официално обявен за опозиционен кандидат.

Изглежда, че земетресенията са имали малко влияние върху популярността на ПСН. В проучване на "Метропол" (Metropoll) 34,4% от хората обвиняват правителството за загубите по време на земетресението, докато 26,9% обвиняват строителите. На трето място сред обвиняваните за десетките хиляди жертви се нареждат общините, като 15,4% от участниците казват, че те са виновни, а 12,9% от анкетираните отговарят, че виновни са „всички“.

Мерве Тахироглу, програмен директор за Турция в базирания във Вашингтон "Проект за демокрация в Близкия изток", казва пред Ройтерс, че опозиционният алианс е „разнообразен“ и всяка видна фигура в него може да се хареса на различен сегмент от избирателите в Турция.