Холивуд се готви за връчването на 95-ите награди "Оскар", към които нестандартният и на моменти озадачаващ абсурдистки филм "Всичко навсякъде наведнъж" на независимото студио А24 подхожда с най-много номинации - 11, и като фаворит за лъвски пай отличия. Всяка церемония за статуетките на американската киноакадемия е съпътствана от своя дял от "премиери", като през някои години те са повече от други. Тазгодишните "Оскар"-и не правят изключение и предлагат интересни факти, очаквания за изненади и потенциални рекорди, пише БТА.

А24, независимото студио, което стои зад продукции като "Всичко навсякъде наведнъж" и "Китът", е готово да доминира на предстоящите награди, засенчвайки утвърдените холивудски студия. Наложилата се в последно време като водещата независима филмова компания е с 18 номинации за отличията на киноакадемията, отстъпвайки единствено на "Дисни" с 22. 

Анализаторите смятат, че от разцвета на "Мирамакс" през 90-те години на миналия век независимо студио не е привличало толкова внимание, талант и касов успех.

Във време, когато големите холивудски студия се приютяват в познатото, залагайки на продължения и преработвайки стари идеи, A24 затвърждава репутацията си на компания, която поема рискове с оригинални проекти, които другите студия подминават. Такъв е случаят и с френетичния и хаотичен "Всичко навсякъде наведнъж", който е нейният най-касов филм със 107,4 милиона долара в международния бокс-офис.

Освен потенциален триумф за А24, тазгодишните награди крият и други интересни възможности - например да поправят грешките от близкото минало с "белите оскари или да счупят някой и друг рекорд.

"Всичко и навсякъде наведнъж", който спечели водещите награди на Гилдията на режисьорите, Гилдията на продуцентите и Гилдията на актьорите, се открои като фаворит за топ отличието за най-добър филм. Това е и продукцията, предлагаща най-много нови "исторически" възможности.

Звездата на филма Мишел Йео, която за първи път се съревновава за "Оскар", е първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за главна женска роля.  (Родената в Индия Мърл Оберон, номинирана през 1935 г. за "Тъмният ангел", крие своя произход).

Родената в Малайзия Йео също така има шанса да удвои броя на цветнокожите жени, които са печелили наградата за най-добра актриса. За изминалите 94 години само Холи Бери е печелила "Оскар" за главна женска роля. Наблюдателите дори се шегуват как киноакадемията се потупва доволно по рамото и се поздравява с 200-те процента повече отличени цветнокожи жени. 

Тази година за първи път актьори от азиатски произход получават толкова много номинации за "Оскар". Освен Мишел Йео, в актьорските категории ще се съревновават Ки Хи Куан и Стефани Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж" и Хонг Чау за "Китът". Също така за първи път в надпреварата за поддържаща женска роля участва повече от една азиатска актриса. Ако една от тях - Хсу или Чау, спечели, тя ще стане третият азиатски победител в категорията.

Интерес в тазгодишното съревнование буди и ирландското "нашествие" - петима или една четвърт от всички номинирани в актьорските категории са представители на Ирландия - квартетът Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън и Бари Киогън за "Баншите от Инишерин" и Пол Мескал за "Под слънцето". 

Всъщност за първи път в актьорската надпревара доминация налагат чужденците - 11 от 20 номинирани са претенденти от страни извън САЩ.

Друг любопитен факт е, че за първи път от 7-ите награди "Оскар" през 1935 г. надпреварата за най-добър актьор е съставена изцяло от номинирани за първи път: Брендън Фрейзър за "Китът", Остин Бътлър за "Елвис", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Бил Наи за "Да живееш" и Пол Мескал за "Под слънцето".

В актьорските категории само четирима изпълнители вече са били номинирани за "Оскар" - Джъд Хърш, Анджела Басет, Мишел Уилямс и Кейт Бланшет. Бланшет е единствената отличничка сред тях с две награди на американската киноакадемия за ролите й в "Авиаторът" и "Син жасмин".

На Хърш, номиниран за поддържащата си роля в "Семейство Фейбълман", принадлежи рекорда за най-дълъг период между две номинации - 42 години. Преди актьорът е бил номиниран за "Обикновени хора" (1980).

За първи път от 1977 г. два филма получават по четири актьорски номинации - "Всичко навсякъде наведнъж" и "Баншите от Инишерин".

Сред сериозните претенденти за най-добър филм тази година е и на "Западния фронт нищо ново", военната драма по прочутия роман на Ремарк, продукция на "Нетликс". Филмът засилва шансовете си и заради контекста на войната в Украйна и силното си антивоенно послание. Той събра и доста критики, че не следва духа на романа.

Анджела Басет, номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Черната пантера: Уаканда завинаги", също влезе в историята на наградите "Оскар" като първия изпълнител от киновселената на "Марвел" с номинация за награда на американската киноакадемия. Само други двама актьори, снимали се в комиксови адаптации, са номинирани за "Оскар" и са го печелили - Хийт Леджър (посмъртно) и Хоакин Финикс за ролята на Жокера в различни продукции на "Ди Си Комикс". 

На 90-годишна възраст легендарният композитор Джон Уилямс вече е най-възрастният номиниран за награда "Оскар". Тази година той получи номинация за музиката към "Семейство Фейбълман". С това Уилямс стана  най-номинираният жив човек с 53 номинации. Повече номинации от него - 59 (и 22 статуетки), има само Уолт Дисни. 

Стивън Спилбърг, който от десетилетия си сътрудничи с Джон Уилямс, също изравнява и чупи рекорди. Той вече има равен брой филми с Уилям Уайлър, номинирани за "Оскар" във водещата категория - 13. Според анализаторите е въпрос на време Спилбърг да подобри това постижение. 

Стивън Спилбърг освен това държи рекорда като първия и единствен режисьор с номинации за "Оскар" в шест различни десетилетия.

За първи път всеки от номинираните за най-добър режисьор е с номинация и за най-добър сценарий. Режисьорите Мартин Макдона, Тод Фийлд, Стивън Спилбърг, дуото Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт и Рубен Йостлунд ще се съревновават за приза за оригинален сценарий.

Тази година за първи път две продължения - "Топ Гън: Маверик" и "Аватар: Природата на водата", са номинирани в надпреварата за най-добър филм

Килим с цвят на шампанско

Холивудските звезди ще преминат по килим с цвят на шампанско на церемонията за 95-ите награди "Оскар" в неделя, когато организаторите възнамеряват да насочат вниманието върху "Всичко навсякъде наведнъж", "Топ Гън: Маверик" и другите номинирани филми, върнали публиката отново в киносалоните, предаде Асошиейтед прес.

Дали филмовата индустрия ще преодолее "шамара" от миналогодишната церемония?

В случай на неочаквани обрати, на разположение в "Долби тиътър" в Лос Анджелис ще бъде екип за управление на кризи. Той бе създаден, след като актьорът Уил Смит зашлеви колегата си Крис Рок на сцената миналата година и помрачи най-престижната церемония във филмовата индустрия.

На 95-ата церемония за наградите "Оскар" Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ се надява да загърби инцидента и да предложи бляскаво шоу с нови елементи, за да привлече младата публика и да повиши телевизионния рейтинг.

Церемонията започва в 20 часа местно време на източното крайбрежие на САЩ (полунощ по Гринуич в понеделник) и ще се излъчва на живо от телевизия Ей Би Си. Комикът Джими Кимъл се завръща за трети път като водещ на шоуто.

Миналата година телевизионната публика на церемонията за наградите "Оскар" бе на второто си най-ниско ниво в историята с 16,6 милиона зрители. Сред новостите е излъчването на QR кодове на телевизионните екрани преди началото на рекламните блокове с линкове към кратки видеозаписи за номинираните. Организаторите се надяват, че споделянето на информация за кандидатите ще подтикне зрителите да продължат да гледат.

За да променят визията, организаторите решиха да заменят традиционния червен килим за пръв път от 1961 г. и заложиха на цвят шампанско. Входът за звездите е покрит с черен брезент, който ще придаде нощна атмосфера.