От март до края на годината болниците ще получават по 90% от това, което са похарчили през съответните месеци от миналата година, няма да им се възстановяват и никакви средства, изхарчени в повече от планираното. Това е заложено в новите методики за финансирането на лечебните заведения, които трябва да влязат в сила до края на февруари, съобщи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова след първото заседание на Надзорния съвет на институцията за годината.

Очаква се да бъдат намалени и цените на някои клинични пътеки. Според Тодорова проблемът е, че в новия бюджет за здраве средствата за аптеките и за онколекарствата няма да достигнат, тъй като са заложени с дефицит. Така от касата се надяват да бъдат договорени отстъпки от въпросните лекарства, за да не се стигне до липсата им.

Днес надзорът отблокира 190 млн. лв. от оперативния резерв на касата, с които да плаща на болниците, докато новите методики влязат в сила.

„При положение, че има записани текстове, че ще се намаляват цените на пътеките, не можем да говорим за надлимити. Поне в новата методика, която ще излезе. В момента ние работим по старото постановление. Това е споразумение с лекарския съюз, парите, които са планувани за болнична помощ са около 90% от реално платените за 2014-а. 5% ще има за спешност, но те ще трябва да бъдат компенсирани в следващото тримесечие”, обясни Тодорова.