След като през януари властите на Туркменистан обявиха трансформация на парламента от двукамарен в еднокамарен, понастоящем в бившата съветска република тече подготовка за изборите за новия парламент, които ще бъдат произведени на 26 март.

Заедно с изборите за национален парламент ще бъдат произведени и избори за областни, районни и градски народни съвети, а също така и за органи на местното самоуправление.

Регистрирани са 258 кандидата за членове на новия национален парламент, съобщи в сряда туркменистанският национален вестник "Неутрален Туркменистан".

Кандидатите за членове на областните съвети са 515, за членове на районните и градските съвети - 2001, а за членове на органите на местно самоуправление - 12 098.

Очаква се в най-скоро време да започнат срещи на избиратели с кандидатите за членове на законодателните органи на Туркменистан, на органите на местната представителна власт и на местното самоуправление.

Новият еднокамарен парламент на Туркменистан ще се състои от 125 депутати.

Изборите за членове на областни съвети ще бъдат произведени в 240 избирателни окръга, за членове на районните и градските съвети - в 960 избирателни окръга, за членове на органите на местно самоуправление - 5897 избирателни окръга. На всяко място във всеки избирателен окръг има поне по двама-трима кандидати, за бъде гарантирано спазването на принципа за алтернативност, отбелязва "Неутрален Туркменистан".

Трансформацията на туркменистанския парламент от двукамарен в еднокамарен бе предложена на 11 януари от тогавашния председател на горната камара на парламента Гурбангули Бердимухамедов, влиятелния бивш президент на Туркменистан и баща на сегашния туркменистански президент Сердар Бердимухамедов.

Сердар Бердимухамедов подписа на 21 януари закони за внасяне на промени в конституцията, съгласно които парламентът става еднокамарен и се създава нов орган, наименуван Народен съвет, който бе оглавен от Гурбангули Бердимухамедов.

Предизборната кампания и целият изборен процес в Туркменистан ще преминат под мониторинга на национални и международни наблюдатели, отбелязва Анадолската агенция.

Заявки за участието на свои наблюдатели в туркменистанските избори направиха Организацията на независимите държави и Организацията на тюркските държави.

Очаква се също така за изборите в Туркменистан да пристигнат представители на ООН, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на чуждестранни медии.

БТА