22 страни от ЕС са изразили предварителен интерес за обща поръчка на газ от над 17 милиарда кубически метра за следващите три години.

Това съобщи днес зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Той говори след второто заседание на Управителния съвет на Енергийната платформа на Общността, в която са участвали високопоставени представители на страните членки.

Към тези количества трябва да бъдат добавени и 4 милиарда кубика за Молдова, Украйна и Сърбия.

Шефчович обаче не отговори на въпроса кои 5 държави от ЕС не са представили предложенията си за необходимите им количества “синьо гориво”. Но изтъкна, че е поискал те да направят това възможно най-бързо.

Комисарят очаква необходимите обеми да са налични на световните пазари в началото на април. В момента газохранилищата в ЕС са запълнени над 60 на сто от капацитета им, което е два пъти повече от обичайното за този период на годината.

Марош Шефчович обаче предупреди:

“Както  ви е известно, цената на газа в ЕС остава инфлационна. Например тя е почти 7 пъти по-висока, отколкото в САЩ.

Това, разбира се, се отразява на конкурентоспособността на ЕС и на стандарта на живот на нашите граждани. И тъй като съм наясно, че търговията с енергия е преди всичко въпрос на бизнес, за нас тази платформа има и политическо измерение. Тя отново показва как европейските играчи могат да се обединяват по време на криза.”

Компанията “Призма” ще помогне по-късно този месец за първата стъпка към съвместната поръчка на газ, каза още еврокомисарят. Предвижда се създаването на т.нар централна схема на купувача. При нея една фирма ще преговаря от името на по-малки газови компании и потребители.