Поход срещу раздутия и неефективен чиновнически апарат предприе вицепремиерката по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. 

При представянето на приоритетите си днес в сградата на Министерския съвет, Бъчварова даде заявка, че ще спести на гражданите "десетки милиони човекочаса" от висене по гишета и тичане по институции, както и че администрацията ще бъде намалена, но с мисъл, а не като самоцел. Бъчварова представи и част от съветническия си екип, както Клуб Z писа - състоящ се от лица от протестите срещу кабинета "Орешарски".

Населението намалява, администрацията расте

Докато населението намалява, администрацията нараства, посочи Бъчварова и отчете, че към настоящия момент чиновническият апарат се състои от близо 120 000 души. Тя все пак припомни, че от 2010 г. насам численността му е намаляла с 12%.

Бъчвеарова представи и данни, според които у нас има над 2312 услуги и над 900 регулаторни режима, но само 13 на сто от услугите са електронни.

"На практика 63% от транзакциите за 2013 г. са за предоставени удостоверителни услуги, чиито крайни потребители не са гражданите и бизнесът, а други администрации. Гражданите се явяват посредници между администрациите. Пример за това са случаите, когато гражданите трябва да представят на една администрация удостоверение, издадено от друга администрация. Премахването на този проблем ще спести десетки милиони човекочаса всяка година", посочи вицепремиерката.

Затова и предстоял пълен одит на административните услуги, както и да се въведат електронни възможности, чиито краен ползвател да са гражданите и бизнеса, а не администрациите. 

Законодателството на парче - тормоз за бизнеса

Вицепремиерката обърна внимание и на факта, че честата промяна в законодателството тормози бизнеса. Тя отчете, че всеки ден средно 2,5 нормативни акта търпят промени. Кодексът за социално осигуряване е променян 61 пъти от 2007 г. досега, Законът за здравното осигуряване - 47 пъти, Законът за здравето - също над 40 пъти, Данъчно-осигурително процесуалният кодекс - 37 промени, даде примери Бъчварова.

Затова и тя анонсира въвеждането на задължителна оценка на въздействие на законодателството. По думите й в държавите, в които такъв механизъм съществува, се отчитат до 40% намаляване на броя на новите закони, което пък подобрявало нормативната уредба и качеството на администрацията. 

"Протестна мрежа" влезе в кабинета

Днес Бъчварова представи официално и част от съветническия си екип. Както Клуб Z писа, в него влизат лица от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, част от които се числят и към неформалната организация "Протестна мрежа". Става въпрос за журналиста Тома Биков и за писателя Ясен Атанасов. Пърявият ще е с ресор публични политики и борбата с корупцията в администрацията, а вторият - култура и образование.  

Васил Величков, IT експертът, който обяви, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана и от дете, е съветник по въпросите на електронно управление, Калина Константинова - по административната реформа, а Христина Иванова - по комуникации и медии.

"Имам впечатление от професионалния им профил и те приеха да бъдат съветници, каза тя. Протестът е нещо перманентно, но в един момент трябва да седнем и да свършим някаква работа", мотивира избора си Бъчварова.

На въпрос дали заявката на премиера Бойко Борисов от предния ден, че ГЕРБ може да издигне жена за президент на вота през 2016 г., вицепремиерката даде да се разбере, че по-скоро няма такава вероятност. 

"Какво очаквате премиерът да каже на форум на жени на ГЕРБ? Това е най-любезното нещо, което той може да каже на присъстващите там. Моят съвет е не се задълбочавайте по тази тема", заяви Бъчварова.