Германският канцлер Олаф Шолц направи поредното си правителствено изявление по повод нахлуването на Русия в Украйна.

Шолц призова Китай да не доставя оръжия на Русия. Той се обърна и към критиците на западните оръжейни доставки за Украйна у дома.

Канцлерът се обърна директно към Пекин в речта си, като посочи, че е добре, че Китай се изказа против използването на ядрени оръжия.

„Но това не е достатъчно. Не доставяйте оръжия на агресора Русия“, призова Шолц.

По-скоро, каза той, Пекин трябва да използва влиянието си върху Москва, „за да настоява за изтегляне на руските войски“.

Освен това Шолц потвърди, че ще продължи да подкрепя Украйна с доставки на оръжие. През следващите седмици ще бъдат доставени още танкове Gepard и ПВО система Iris-T. Той добави, че се работи по предоставянето на Украйна на допълнителни боеприпаси.

Канцлерът се обърна и към критиците на оръжейните доставки в Германия.

"Уверявам ви, че ръководеното от мен правителство никога не взема решения за оръжейни доставки с лека ръка". Въпреки това, каза той, подкрепата за Украйна е важна за евентуалното прекратяване на войната.

"Няма преговори с оръжие в слепоочието - освен за собственото ти подчинение".

Шолц обеща продължаваща текуща подкрепа за Бундесвера.

"Ние слагаме край на пренебрегването на въоръжените сили", каза той.

Започнати са важни мерки за снабдяване, например за F-35, каза той и добави, че заедно с министъра на отбраната говори за "истинска промяна на курса" при снабдяването с материали за Бундесвера.

Канцлерът изтъкна и успехите в енергийния преход от руски газ.

„Говореше се за гореща зима или за "бурна зима". "Нищо от това не се случи. Зимата бе преодоляна добре дори и без руски газ.“

Критика към Шолц отправи лидерът на ХДС Фридрих Мерц. Шолц правилно е определил руското нахлуване преди една година като "повратна точка във времето", каза Мерц. Но оттогава се е случило твърде малко. Без подкрепата на САЩ днес Украйна отдавна щеше да е в руски ръце.

"Ще трябва да организираме сигурността в Европа срещу Русия в продължение на години, ако не и на десетилетия", заяви той. Това изисква решения, а не правителствени декларации. Въпреки това, каза той, бюджетът за отбрана през 2023 г. е намалял в сравнение с 2022 г.

В речта си Мерц се обърна и към политичката от Лявата партия Захра Вагенкнехт, без да споменава изрично името ѝ. Преди няколко дни представител на парламентарната група на Левите беше казал по телевизията, че изнасилвания се случват във всяка война и от двете страни, обясни Мерц. Това е "цинично, нечовешко, подло и срамно за цялата ни страна". Авторитетните представители на левицата и на крайната десница биха объркали извършителите и жертвите.

„Има само един човек, който е изцяло отговорен за тази война и нещастията, които тя причинява. И този човек е Владимир Путин“, заяви Мерц.

Мерц също така предупреди за "предизвикателството" на Китай. Това, което Русия е направила със "Северен поток 2", Народната република прави от години със своя Нов път на коприната. Това беше "имперски проект за придобиване на икономическо влияние и политическа тежест" - в много по-голям мащаб, отколкото Русия е способна.