"В края на миналата година подобрихме и ситуацията по отношение на финансовото състояние на програмата. Знаете, че рисковете за загуба на финансови средства бяха изключително тревожни. Проведохме разговори с ЕК и договорихме използването и на допълнителни механизми, заложени в самия регламент за финансиране, чрез които намалихме очакваната загуба от 205 млн. на 22 млн. евро. В много сериозен режим на интензитет се работи в добра комуникация с общините", обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на по време на брифинг за националната кампания "За чиста околна среда", предаде агенция "Фокус"

По време на брифинга са представени финансовите параметри и условията за участие в националната кампания . Министър Василева заяви още , че по отношение на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г. през настоящата година, за да бъде финализирана е необходимо да се реализират средства в обем 720 млн. евро.

"Предприели сме ускоряване на всички дейности по реализация на текущите проекти. Забавянето и спирането на изплащанията дисбалансира нормалното темпо на работа.", допълни тя.

Василева подчерта, че забавянето и спирането на изплащанията дисбалансира нормалното темпо на работа. Бенефициентите по програмата са възпрепятствани да разпределят във времето равномерно и финансовите ресурси, които използват като оборотни средства и дейностите по проектите.

"Непрекъснато се провеждат срещи с експертите от министерството, за да се ускори работата, да се отстраняват пропуски. Има проекти, които са с по-голямо забавяне, но към настоящия момент ние имаме всички основания да мислим, че ще се справим успешно с ОПОС", уточни министърът. 

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда" бяха замразени от Брюксел през ноември 2013 г. заради открити нарушения при обществените поръчки на общините. По-късно по същата причина беше блокирана и програма "Регионално развитие" (ОПРР). 

Общините, които изпълняват екопроекти, бяха изненадани от промяната на правилата в движение. Те бяха поставени в ситуация да се разплащат със строителите с ДДС, а да получават европарите без данъка. Причината за това беше обяваването на разходите за ДДС по водни проекти като недопустими за възстановяване от Европейския съюз.

Средствата по програмата бяха окончателно спрени през април 2014 година, а през август бяха възобновени с национални средства. Тогава Министерски съвет гласува 750 млн. лева за разплащане по ОПОС и ОПРР. По данни на МОСВ от август до края на октомври миналата година екопрограмата с национални средства вече са разплатени над 400 млн. лв.