Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов категорично отхвърли оправданията на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, че КФН не е била длъжна да следи и да се меси по казуса с КТБ.

В интервю за БНР Караджов определи това изказване на Мавродиев като "висока степен на некомпетентност" и посочи, че има "много ярки данни за съучастие на КФН със случилото се".

"Да се проспи най-грандиозният обир, т.е. пирамида номер едно на България, именно ограбването на КТБ, и да се демонстрира, че няма връзка между функциите на КФН и случилото се, е много висока степен на некомпетентност, най-малкото", посочи реформаторът и допълни:

"Това беше една банка, която се търгуваше на капиталовия пазар. А капиталовият пазар е може би първата от най-съществените функции на тази институция - тя не просто трябва я да надзирава, тя трябва да надзирава дали търгуваните на фондовата борса дружества съответстват по своята цена, техните акции, на реалното им състояние. След като видяхме, че на финала имаме една структура, която отвори близо 6 млрд. дупка, която се наложи парламентът да запушва в "края на деня", да се твърди, че КФН не е била съучастник, е много силно".

"Лично аз, а и моите колеги, смятаме, че има много ярки данни за съучастие на КФН със случилото се", отсече Караджов.

На въпрос как в РБ си обясняват мълчанието на ГЕРБ по казуса и дали то не се дължи на факта, че Мавродиев оглави комисията в пърия мандат на кабинета "Борисов" и по негово предложение, депутатът посочи:

"КФН е орган, чийто членове се избират от Народното събрание, така че тя е много повече от комисия само избирана от ГЕРБ. Така че не свързвам много партийната лоялност или партийната дисциплина с липсата на отношение в момента от страна на ГЕРБ. Ние като реформатори сме много по-чувствителни по темата със свободата на словото и с ограбването на вложителите в КТБ. И по-късно бяхме подкрепени от всички останали. Мисля, че и това ще бъде такъв случай". 

По думите му "определено Реформаторският блок ще постави въпроса на масата на коалицията", не само към коалиционния партньор ГЕРБ, но и към подкрепящите управлението Патриотичен фронт и АБВ.

"Те също трябва да изразят мнение по този казус", смята Караджов.

Той хвърли обвинение към финансовия надзорник и по отношение на темата с частните пенсионни фондове.

"В последните няколко работни дни се внасят промени в Закона за социалното осигуряване, където се казва, че една немалка част от пазара на тези дружества е фалшив, т.е. че има може би 25-30% несъответствие между цената на акциите на пенсионните фондове спрямо реалната им цена, че има свързани дружества и т.н., все функции от страна на КФН. Аз, като народен представител, не съм видял официален доклад на ресорния орган. Вие видели ли сте като медии официален доклад от този независим регулатор? Но това "независим" го казвам в твърде лоша конотация, в кавички", посочи депутатът от РБ.

"КФН е като тиква пред катедрала", обяви, че цитира Виктор Юго (а всъщност е Марк Твен, б.р.) Караджов, визирайки и свободата на словото, която бе поставена под въпрос с глобите, които Комисията наложи на столичните медии "Икономедиа" и mediapool и на врачанския вестник "Зов нюз". 

"Когато започна кризата с КТБ тя започна с преднамерена медийна артилерийска подготовка, Седмици наред се пишеше негативно от медии, които не са глобени, медиите на модела #Кой, известни на абсолютно всички и които изведоха до извиването на опашки пред тази банка. Едва след това останалите медии започнаха да пишат какво се случва. След това имахме главна прокуратура, която привика чрез медиите управителния съвет. След това имаме самата централна банка, която излезе с медийно становище как се изнасят пари от КТБ, как липсват едни 3,5 млрд. лв., а не с някакви конкретни мерки как да се спасят парите на хората. Ами никой от тези не е наказан", направи кратка ретроспекция на събитията реформаторът и каза в заключение: 

"Но КФН, аз като народен представител не знаех, че имаме такъв мощен медиен регулатор, е решила и е наказала една медия от Враца, една централна от София и една малка, но правдива медия, също от София. Това е удар, бухалка".