Руският президент Владимир Путин призова днес Федералната служба за сигурност (ФСС) да противодейства по-активно на, по думите му, разрастващата се шпионска и подривна дейност срещу Русия на Украйна и Запада, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инструктажът идва часове след серия диверсии с дронове и хакерски атаки в руското въздушно и киберпространство, за които никой досега не е поел отговорност, но за част от които руското министерство на отбраната обвини Украйна.

От поредица зрелищни атаки срещу руски военни обекти в Крим миналото лято, през няколко по-късни саботажа на руски военни летища на стотици километри навътре от границата с Украйна до взривяването на част от Кримския мост миналия октомври, Украйна не е престанала да показва, че може да нанася удари в дълбокия тил на противника.

В реч пред служителите на ФСС днес Путин заяви, че службата трябва да предотвратява влизането на руска територия на "диверсионни групи" от Украйна, да затегне мерките за защита на критичната инфраструктура и да пресече всякакви опити на западните разузнавания за възраждане на по думите му терористични и екстремистки клетки в Русия.

"Западните разузнавания традиционно винаги са работили активно в Русия, а сега са хвърлили срещу нас допълнителен кадрови, технически и друг ресурс. Нужно е да отговорим по съответния начин", каза Путин.

Той даде указания на ФСС да пресече потоците на незаконно оръжие към Русия и да подобри сигурността в четирите области на Украйна, които Москва частично превзе и които обяви за своя територия, ход, непризнат от повечето държави по света.

Путин каза още, че Федералната служба за сигурност взема активно участие в конфликта в Украйна, включително с действия в тила на противника, предаде ТАСС.

Сътрудниците на службата решават "сложни и нестандартни оперативни задачи, охраняват държавната граница, борят се активно с тероризма, организираната престъпност, корупцията и екстремизма", отбеляза той и им благодари за работата както на "предна линия - в освободените територии и фронтовата зона", така и "в тила на противника".

Путин разпореди на ФСС и да пресича използването на социалните мрежи за въвличане на граждани в екстремистка дейност.

Путин подчерта, че службата за контраразузнаване трябва да използва опита натрупан през изминалата година на война в Украйна, която официална Москва нарича "специална военна операция".

„Нашите въоръжени сили придобиха безценен боен опит, същият опит беше натрупан през изминалата година от ФСС и другите ни специални служби. И ние също трябва да го използваме пълноценно за укрепване на националната сигурност на нашата страна, за защита на правата и свободите на нашите граждани", каза Путин, цитиран от агенция Интерфакс.

Указанията на руския президент косвено говорят къде руските власти се чувстват застрашени. 

"Необходимо е постоянно да се държат в полезрението обекти на критична инфраструктура, места за масов престой на хора, транспортни възли, предприятия от военно-промишления комплекс и горивно-енергийния комплекс", каза Путин.

И още: 

„Руско-украинският участък от държавната граница трябва да бъде под специален контрол на граничната служба на ФСС. Сега там е дислоцирана група, която включва подразделения на граничните власти, авиацията на ФСС, въоръжените сили и Националната гвардия. Вашата задача е да поставите бариера на пътя на диверсионните групи, да пресече опитите за контрабанда на територията на Русия на оръжие и боеприпаси“, каза Путин.