Общият индекс на цените на производител в промишлеността се увеличава с 16,8 на сто през януари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 21,7 на сто, преработващата промишленост - с 14,4 на сто, и в добивната промишленост - с 10,7 на сто, съобщи Националният статистически институт.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 19,1 на сто през януари 2023 г. спрямо януари 2022 година. Ръст на цените е отчетен при: преработващата промишленост - с 19,5 на сто, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,9 на сто, и добивната промишленост - с 13,4 на сто.

Общият индекс на цените на производител се понижава с 2,2 на сто през януари 2023 г. спрямо предходния месец. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,3 на сто, докато увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 3,2 на сто, и в преработващата промишленост - с 1,1 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4,2 на сто през януари 2023 г. в сравнение с предходния месец. Спад се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,7 на сто, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 3,6 на сто, и в преработващата промишленост - с 1,2 на сто.

В същото време общият показател на бизнес климата се повишава с 1,4 пункта спрямо предходния месец. Подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, строителството и сектора на услугите, а в търговията на дребно запазва равнището си от януари.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1,3 пункта в резултат на подобрените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в строителството" се увеличава с един пункт, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва равнището си от предходния месец. Очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието през следващите шест месеца остават оптимистични. Според анкетата 30,2 на сто от търговците на дребно очакват продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3,1 пункта. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията са благоприятни, като и очакванията им за следващите шест месеца са оптимистични.