Около 80% от колите, които се крадат у нас, се разглобяват на части в рамките на часове. После преминават през автоморги и магазини за авточасти втора употреба и се продават. Само 20 на сто се изнасят цели - предимно за държави от бившия Съветски съюз.

Това обявиха днес на съвместна пресконференция от прокуратурата и МВР, които от сутринта провеждат акция срещу автоджамбази в няколко областни градове.

По думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, идентифицирани са 35 лица, които дирижират този бизнес. Въпреки това, представител на МВР съобщи, че от сутринта докъм 11 ч са задържани 45 души с полицейска мярка до 24 часа.

"(Призори около 5 ч.) кражбата се извършва от участници, които закарват автомобила в работилница, където ги очаква бригада от 10-ина човека работници. За 3-4 часа тя буквално разфасова автомобила.

Ако може образно да се изразя - като пирани са нахвърлят върху колата и я разфасоват до послединя детайл", поетично илюстрира Сарафов.

Той посочи, че цялата вериге включва автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба, където биват продавани на части. От всички говорещи, само той се сети да обърне внимание, че може би трябва да се помисли за нормативната база и лицензионния режим на всички тези търговски обекти.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева го допълни, като два пъти използва думата - че колите се разчастват. Тя обяви, че новото е, че по тази схема се крадат не само скъпи автомобили, а дори и обикновени, включително т. нар. баничарки.

От думите й стана ясно, че безключовото палене на съвременните автомобили улеснява автоджамбазите, а техниката, която е нужна, за да се прихване сигналът от оригиналния ключ до колата, се побира в рамките на един малък куфар.

Сега с модерните устройства сигналът се прихваща вече от 5 м, а не е нужно крадецът да е на 1 м, обърна внимание Милева. Както и че дори когато собственикът се намира вътре в жилището си и не подозира, джамбази може да дебнат пред вратата му.

"Машинка с размери на малка кутийка може да отключи един скъп джип", каза говорителката на Гешев, която естествено не пропусна да каже, че акцията е по негово лично разпореждане. Както и че закриването на спецпрокуратурата е отприщило бандитизма.

Цялата автокражба трае броени минути, а на черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Редки са вече случаите, при които се изнудва собственикът, да му бъде върната колата срещу откуп.

"Около 20% от скъпите от рода на Рейндж Роувър, Порше и др. подобни се изнасят с фалшиви документи към страните от бившия Съветски съюз и Русия. Това е канал, който работи и към момента и който ние възнамеряваме да пресечем", каза пък Сарафов относно "реекспорта".

Претърсваме автокъщи, автоморги, автомагазини и жилища, за да се намерят улики, доказателства и технически средства, с които се крадат автомобилите, каза още директорът на НСлС.

Допълни го шефът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков - че изкарването на коли в чужбина става с чужди номера и документи, колите се откарват в Турция, а водачите се връщат с автобус.

Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР, уточни, че от сутринта са проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. Само варненската полиция е проверила 49 адреса и един автомобил .

За статистика Сийка Милева изреди, че през 2022 г. са водили със 120 дела повече от 21 г. (но в нея имаше и периоди на локдаун и на тотален спад на битовата престъпност, б.р.) От 1223 досъдебни производства през м.г. прокуратурата е внесла в съда 153 акта (не каза колко от тях са споразумения, б.р.) и осъдените лица са 154. Тя се похвали, че за цялата година има оправдано едно лице.

Наказания, включително и административни са влезли в сила за 189 души, от тях ефективни присъди затвор са получили 56-има.

Намиран бил автомобил за половин милион лв., от който е останало само едно стъкло.

Шефът на ГДНП Атанас Илков любопитно заяви, че в София коли се крадат и разкостват основно от лица от Перник.

Той каза, че отнети през миналата година са 1495 МПС срещу 1378 през предишната. Но пък разкрити се водят 343 случая спрямо 283 в предходната година, т.е. - има подобрение.

А за 2023 г. резултатите засега са доста по-добри - имало намаление с 18% на регистрираните престъпления.

На удобно подаден въпрос от журналист - за "избухналата битова престъпност" (любим лайтмотив на Гешев) и има ли тя връзка със закриването на Спецпрокуратурата, от прокуратурата отговориха с охота. Малко им развали работата Атанас Илков, който каза, че допреди 5-6 години кражбите на МПС са били по 11 500 - 12 000 годишно. А сега са 1300. Да се твърди друго било некоректно към полиаците, които денонощно работят срещу това престъпление.