„Иновациите са движеща сила за спортния сектор, а много от тях биват прилагани първоначално именно в спорта. „Ла Лига“ и испанските футболни отбори са пример как, въвеждайки в спорта високотехнологични иновации и средства за визуализация, новите технологии допринасят за бъдещето на футбола.“

Това заяви Мария Габриел – евромисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В нейния ресор влиза и спортът.

Габриел говори след среща с президентите на футболните клубове от Ла Лига – най-високото ниво на испанския футбол и едно от четирите най-силни първенство в света. За най-добър клуб на планетата се счита „Реал“ (Мадрид), който е 14 пъти европейски клубен шампион. За дерби номер 1 в света се смятат мачовете между „Реал“ и „Барселона“. На срещата бе и президентът на Лигата Хавиер Тебас.

Това е първата по рода си дискусия между еврокомисар и отборите в професионална футболна лига на държава членка на ЕС. Срещата бе посветена на ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор и приноса на спорта и иновациите за конкурентоспособността на Европа.