Нов силен трус е регистриран в Турция. Земетресение от 5,6 по Рихтер бе усетено в град Йъшълюрт, провинция Малатия, в югозападната част на страната, съобщават световните медии.

Няколко сгради в населеното място са рухнали, съобщават местните власти. По първоначални данни няма жертви, заяви кметът Мехмет Чънар.

По-късно обаче бе съобщено за един загинал и 69 след срутване на няколко сгради.

Юнус Сезер, ръководител на Управлението при бедствия и извънредни ситуации на Турция (AFAD), заяви на пресконференция, че в пет сгради са изпратени екипи за търсене и спасяване на оцелели.

Малатия е сред единайсетте турски провинции, които бяха тежко засегнати от двете опустошителни земетресения от 6 февруари, които удариха южната част на Турция и северните райони на Сирия.

Бедствието взе над 48 000 жертви, нанесе сериозни щети на над 173 000 сгради и остави милиони без подслон. Близо 10 000 вторични труса бяха регистрирани в региона след земетресенията на 6 февруари.

Турция арестува 184 души, заподозрени, че са отговорни за рухването на сгради, като разследванията се разширяват, заяви в събота турски министър, допълва БТА.