ПЕТЪР ТОМОВ, наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Изстрели край дома на вицепрезидента Джо Байдън в Грийнвил, щата Делауър, вдигнаха "Сикрет сървис" под тревога, съобщи телевизията Ен Би Си. По всичко изглежда, че някой е гърмял от кола, която профучала с висока скосрост през VIP квартала. Нито Байдън нито съпръгата му Джил били вкъщи, когато станал инцидентът.

Агентите на "Сикрет сървис", които бдят край резиденцията на втория човек в държавата, хукнали към пътя, но не могли да заловят стрелеца. Полицаи го преследвали с дежурна кола, но и те не не успели да спипат неизветния нарушител.

Не става ясно дали изстрелите са били дадени срещу дома, който е на около 300 метра от пътя. Тайните ченгета обикаляли лусозната къща, за да видят дали някъде има дупки от куршуми. Няма информация и какви са подбудите на неизвестния стрелец.

„Сикрет сървис" работи в тясно сътрудничество с общинската полиция в Ню Касъл по разследване на случилото се“, се казва в комюнике на президенстката охрана.

По-малко от час след стрелбата мъж с кола се опитал да заобиколи пазител на реда, който патрулирал край резиденцията на Джо Байдън. Лицето оказало съпротива при ареста, но било откарано с белезници в най-близкия полицейски участък. Мъжът ще бъде разпитан, за да се установи дали има нещо общо с дадените преди това изстрели.

Междувременно военните затегнаха сигурността на летището в Ню Касъл, намиращо се в база на Националната гвардия на САЩ и обслужващо високопоставени личности. Охраната била подсилена, след като постъпила информация, че неизвестни лица са опитали да изпробват сигурността на обекта. Пентагонът съобщи, че не съществува конкретна заплаха за базата, а така също, че е не ясно кои са точно хората, които са се навъртали около нея. Задействана е тревога с код „Трийткон браво“, която предвижда вземане на специални мерки за безопасност. ФБР, ВВС и Специалният отред за борба с тероризма разследват инцидента, който стана часове след като край дома на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън проехтяха изстрели. Охраната на базата има заповед да прави внезапни проеврки на колите, които влизат и излизат през портала на поделението. Освен това е наредено висчки автомобили да паркират най-малко на 30 метра от сградите.

Тайните агенти  и военната полиция имат заповед да спират и проверяват за оръжие всички автомобили с лица, които имат „външен вид на хора от Близкия изток“, съобщи Ен Би Си.

Телевизията разкри, че президентът Барак Обама е посещавал базата най-малко два пъти. Специалният самолет на вицепрезидента Джо Байдън, който е от Делауър, каца и излита от военното летще в Ню Касъл.

Коментатори на Ен Би Си припомнят, че след терористичната атака срещу списанието „Шарли ебдо“ в Париж, в САЩ на много публични места са взети специални мерки за сигурност. Полицията в Ню Йорк охранява еврейските училища и синагогите в града, където е най-голямата еврейска общност в САЩ.  По-строги проверки се извършват и на големите летища в Съединените щати. Служителите на Агенцията за транспортна сигурност, която бе създадена веднага след терористичните нападения на 11 септември 2001, проверяват много по-стриктно пътниците, които приличат на араби.