Навършването на една година от началото на войната в Украйна стана повод за коментари от страна на водещи български политици.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира годишнината на профила си във фейсбук.

Ето какво написа той:

"Днес се навършва една година от началото на абсолютното безумие в най-новата история на Европа - нападението на Русия над Украйна.

Ако до преди 12 месеца цивилизованият западен свят не вярваше, че е възможна война на територията на Стария континент, то днес не можем да повярваме докъде е способен да стигне един диктатор като Путин в стремежа си към разруха.

Още в началото на руската агресия ние от ГЕРБ бяхме първите, които поискахме предоставяне на 100% всеобхватна помощ за Украйна, включително и военна. Въпреки активната съпротива на тогавашното боязливо и нерешително редовно правителство на Кирил Петков, нашата парламентарна група успя да изработи и приеме законопроект, с който да задължи Министерския съвет да предостави военна и военно-техническа помощ на Украйна, която вече е факт.

Сега пред България няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята. Събитията, които се случват на едва 400 км от границите ни са добър повод да се замислим какво представляват категории като сигурност и стабилност, които в дни на просперитет приемаме за даденост, но една бърза „промяна” е в състояние да разруши за дни. България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България".

Позицията на БСП е публикувана на профила в профила във фейсбук на лидерката на партията Корнелия Нинова и тя е доста по-различна. Социалистите продължават да настояват да не се праща оръжие на Украйна и да се залага на мирни преговори

Ето какво смятат в БСП:

За нас целта трябва да е мир, а не война

„Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят – в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората.” Такава равносметка направих по случай навършването на една година военни действия на територията на Украйна.

Поведението на България спрямо войната през тази година е било противоречиво заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна позиция.

”Позицията на БСП е последователна и ясна: ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход”.

Наблюдавайки събитията от последните дни, изглежда, че конфликтът се задълбочава.

За нас пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир. България може дори да бъде инициатор на такава политика, ако имаме повече самочувствие и характер – за нас целта е мир, а не война”

От коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" също оповестига декларация по повод 1 година от руската военна агресия срещу Украйна.

Ето какво се казва в декларацията:

Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна. Режимът в Кремъл се опита със сила да ревизира международния ред и да установи своя имперски модел над Източна Европа.

На днешния ден отдаваме почит пред героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Защитавайки своя суверенитет и идентичност, те бранят и нашите общи европейски ценности и начин на живот, основани на свободата и човешкото достойнство.  

Русия допусна тежка грешка като подцени волята на украинската нация да окаже решителна съпротива срещу агресията. Престъпният режим в Кремъл не беше подготвен за категоричния и единен отговор от страна на международната общност и нейните институции в подкрепа на Украйна.

Като потвърждаваме своите позиции, изразени в:

Декларацията на Народното събрание, осъждаща агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна от 24.02.2022 г. и

Решението на Народното събрание от 03.11.2022 г  за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България.

Продължаваме Промяната – Демократична България“ декларираме, че:

Ще отстояваме позицията на България като лоялен член на НАТО и ЕС и ще положим всички усилия да гарантираме спазването на решението на Народното събрание за оказване на военното-техническа помощ на Украйна. Украйна упражнява правото си на защита срещу руската агресия в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН и помощта за нападнатия не може да бъде разглеждана като намеса във войната, а само и единствено като подкрепа за възстановяване на мира;

Ще подкрепим Украйна в нейните евроатлантически стремежи;

Ще настояваме за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Руската федерация и нейните съюзници;

Ще изведем като основен приоритет в своята управленска програма политиката за премахване на всички форми на зависимост, вкл. енергийна, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремълския режим в България.

Днес, по-силно от всякога, вярваме, че Украйна ще спечели тази война. Това е единствената надежда мирът в Европа да бъде възстановен!

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който в началото на войната бе премиер, също излезе със собствена позиция на профила си във фейсбук.

Войната е най-голямото зло за човечеството. За съжаление в 21 век отново сме свидетели на война в Европа, която отне десетки хиляди невинни живота, на път е да срине една европейска държава – Украйна, и хвърли стария континент в енергийна, продоволствена и социална криза. Това написа председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в личния си профил във фейсбук.

"България трябва да има единна позиция и редовно правителство, което дългосрочно да я отстоява, е написал Карадайъ. Като държава, твърдо отстояваща евроатлантическите ценности, България осъди руската агресия срещу Украйна. И приносът на ДПС за това бе решаващ. Ние първи казахме “комшията гори”, благодарение на ДПС парламентът осъди с декларация руската агресия. Ние провокирахме решението на парламента за военна помощ към Украйна. Продължаваме последователно и категорично да защитаваме своята позиция", е посочил още лидерът на ДПС.