Част от Паметника на Съветската армия в София е счупена и пада. Става дума за плочата с надписа "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". Поредното посегателство срещу т.нар. МОЧА, очаквано предизвика реакция от руското посолство. Хората на Елеонора Митрофанова определиха акта като... богохулство.

Плочата е паднала в навечерието на годишнината от руското нахлуване в Украйна – 24 февруари. Днес в Русия пък се чества Денят на защитника на Отечеството. Това име на празника е сравнително ново – от 1992 г., преди това той е отбелязван като Ден на Червената, а по-късно на Съветската армия.

Плочата е счупена с чук от 61-годишен мъж, който е задържан в Първо РПУ. Той е изчакал пристигането на полицейския патрул и е обяснил, че действията му са неговият протест срещу руската инвазия в Украйна, започната от Владимир Путин.

Полицията обаче тепърва ще уточнява какво точно се е случило.

Около паметника, известен у нас и като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия, има разположени достатъчно камери и зорко се охранява от полицията, тъй като от години е арена на политически спорове.

Богохулна постъпка! Кафява чума!

Разбира се, доойде и реакция от посолството на федерацията. В което се говори за богохулна постъпка, "кафява чума". Ето го и него:

Със съжаление Ви съобщаваме, че днес, в Деня на защитника на Отечеството, паметникът на Съветската армия в София отново стана жертва на сляпа агресия и беспаметство. 

С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за "кафявата чума" в света.

Системната работа по пренаписване на миналото, заличаване на ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия, демонизиране на всичко руско не можеше да доведе до друг резултат, освен да възпитава поколения, за които няма нищо свято.

Призоваваме българските власти незабавно да предприемат мерки за ликвидиране на последиците от престъплението срещу паметта, наказване на виновните и преустановяване на позорната практика за изопачаване на общата ни история."

Макар да има решение на Столичния общински съвет за демонтирането на МОЧА, то не се изпълнява. Това принципно дразни десните избиратели в София и паметникът от години е превърнат в „платно“ за различни протестни арт инсталации. Затова и е под засилена охрана.