Джо Байдън каза в сряда, че руският му колега Владимир Путин е направил „голяма грешка“, като е спрял участието на страната си в последния останал договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия, предаде Асошиейтед прес. Президентът на САЩ беше в Полша, за да увери съюзниците от източния фланг на НАТО, че САЩ ще останат до тях на фона на руската инвазия в Украйна.

В първите си коментари след изявлението на Путин във вторник Байдън осъди решението на Русия да се оттегли от договора, известен като "Нов СТАРТ". Очаква се този ход незабавно да ограничи погледа на САЩ върху руските ядрени дейности , но споразумението беше вече "в реанимация", след като Москва в края на миналата година отложи преговорите за спасяването му. И двете страни обвиняваха другата, че го нарушава, отбелязва агенцията.

„Това е голяма грешка“, каза Байдън.

Президентът коментира темата в края на четиридневно посещение в Полша и Украйна, което той приключи с разговори с лидери от Букурещката девятка, група държави в източния фланг на НАТО, образувана в отговор на руската анексия на Крим от Украйна през 2014 г.

Тъй като войната в Украйна се проточва, страните от Б-9 остават в състояние на повишена тревожност, смята АП. Мнозина се притесняват, че Путин може да предприеме военни действия срещу тях следващия път, ако успее в Украйна. Групата включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

„Вие сте фронтовата линия на нашата колективна защита“, каза Байдън в сряда на групата. „И вие знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт? Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света".

Той обеща, че пактът за взаимна отбрана на НАТО е „свещен“ и че „ще защитаваме буквално всеки инч от НАТО“.

Унгарският премиер Виктор Орбан, десният популистки лидер, който миналата седмица твърдеше, че Европейският съюз е отчасти виновен за удължаването на войната на Русия в Украйна, се противопостави на санкциите срещу Москва и въоръжаването на Киев. Орбан пропусна срещата с Байдън, а президентът на страната му Каталин Новак присъства вместо него.

Все пак Клаус Йоханис, президентът на Румъния, настоя, че „Б-9 е по-силна от всякога“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който присъства на срещата, каза: „Не знаем кога войната ще свърши, но когато това стане, трябва да гарантираме, че историята няма да се повтори.“

Посочвайки минали руски действия в Грузия и Украйна, той добави: „Не можем да позволим на Русия да продължи да подкопава европейската сигурност. Трябва да прекъснем цикъла на руската агресия".

Байдън се срещна във вторник във Варшава с президента на Молдова Мая Санду, която миналата седмица заяви, че Москва стои зад заговор за сваляне на правителството на нейната страна с помощта на външни саботьори.

Притисната между Украйна и Румъния и една от най-бедните страни в Европа, бившата съветска република има исторически връзки с Русия, но иска да се присъедини към 27-членния Европейски съюз. В изказването си Байдън подкрепи кандидатурата на Молдова за присъединяване към ЕС.

„Горд съм да стоя до вас и до свободолюбивия народ на Молдова“, каза Байдън за Санду и нейната страна в обръщението си във вторник.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди близо година, Молдова, с население от около 2,6 милиона души, се стреми да изгради по-тесни връзки със западните си партньори. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.

Миналата седмица Санду съобщи  за руски заговор „за сваляне на конституционния ред“. Тя говори, след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му е прихванала плановете на руските тайни служби за унищожаване на Молдова. Тези твърдения по-късно бяха потвърдени от служители на молдовското разузнаване.

Речта на Байдън за войната в Украйна дойде един ден след като направи изненадващо посещение в Киев, грандиозен жест на солидарност с Украйна. Обръщението беше отчасти потвърждение на ролята на Европа в подпомагането на Украйна да отблъсне продължаващата инвазия на Русия и отчасти остро формулирано предупреждение към Путин, че САЩ няма да допуснат Москва да победи Украйна.

Белият дом похвали няколко страни от източния фланг, включително Литва, Полша и Румъния, през последната година за засилване на усилията за подкрепа на Украйна с оръжие и икономическа помощ и приемането на бежанци.

Байдън обърна специално внимание на усилията на Полша. Страната приема около 1,5 милиона украински бежанци и е отделила 3,8 милиарда долара за военна, хуманитарна и икономическа помощ на Киев.

„Истината по въпроса е: Съединените щати се нуждаят от Полша и НАТО толкова, колкото НАТО се нуждае от Съединените щати“, каза Байдън по време на разговори с полския президент Анджей Дуда.