110 километра от границата са необезпечени и този проблем стои много отдавна.

Това заяви днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

За техническото обезпечаване на границата България ще получи и помощ от ЕК, уточни той. Предстои да бъдат усвоени отпуснатите 141 млн.евро за тези участъци, каза вицепремиерът, който ръководи национално съвещание на МВР. 

(Клуб Z припомня, че прословутата ограда, или както я наричаха предишни правителства "възпиращото съоръжение" по границата, глътна над 100 млн. лв., б.р.)

Досега индикациите от Брюксел бяха, че категорично отказват допълнителни милиони за нашата граница.

"Днес имах среща с генералния директор на Дирекция "Миграция и вътрешна сигурност" в Европейската комисия. С нея обсъждахме как да бъдат обезпечени технически тези 110 километра, как да бъде обезпечена технически границата.

За мен е удовлетворително, че Комисията най-сетне разбира, че това е въпрос на солидарност и общ ангажимент към всички държави и ще помага. Отпуснати са вече 141 милиона евро в края на миналата година, които сега предстои да усвоим и технически да обезпечим тези участъци", обясни Демерджиев.

Вътрешният министър  обяви и как държавата планира да се справи с корупцията в областта.

„Има десетки задържани по този въпрос, в момента смятаме да снабдим границата с безпилотни летателни апарати, които освен всичко друго, ще следят за действията на нашите служители на границата и ви уверявам, че в момента, в който заработят, корупцията ще слезе до нива много близки до нулата“, категоричен беше той, цитиран от "Дарик нюз".

Споразуменията на прокуратурата с "лошите"

Той коментира и болезнената за Гешев тема, заради която вчера и Румен Радев критикува прокуратурата - сключванто на огромен брой споразумения с трафиканти (които естествено после се отчита ткато успешни "осъдителни присъди", но хората реално излизат веднага да продължат бизнеса си - с пробация или условна присъда, б.р.). Демерджиев ги нарече "страшно много случаи на сключване на споразумения". И обясни, че макар да са законни, можело да се сключват за по-голям срок, а не 5 месеца.

Той обясни, че ще има срещи с представители на Европол, за да се работи по групи за каналджийство, които действат в цяла Европа. Напомни и че е предал списък с хора, които се занимават с подобна дейност на турския си колега.

Той оспори и друга мантра на държавното обвинение, което след края на последното правителство на ГЕРБ непрекъснато тръби (включително и днес в лицето на Милева) как има катастрофален ръст на престъпността, национална катастрофа и пр.

"Спад няма. Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени", каза Демерджиев.

Вотът, хартиената бюлетина, безнаказаността... 

Една от най-отговорните задачи, която стои пред нас, е честният вот, вотът, който ще доведе до реални резултати по отношение на избраните народни представители, каза вицепремиерът, цитиран и от БТА.

В словото си пред ръководството на МВР Демерджиев заяви, че „енергията“ на хората, които участват в практики по изкривяване на вота, ще бъде по-голяма заради върнатите от народните представители в употреба хартиени бюлетини. Като отбеляза, че служителите на МВР трябват да отговорят на това с още по-голяма енергия и да се следват стриктно дадените указания за работа.

Демерджиев отбеляза още една важна задача пред МВР – да се спре възможно най-голяма част от хората, които...

„... през годините са се поставили над закона, които абсолютно безцеремонно демонстрират, че могат да вършат правонарушения, които смятат, че държавата не е способна да вземе мерки и да се справи с тях“.

По думите му тези хора трябва да „разберат и усетят“, че в една правова държава законът стои над всички и никой не може да бъде недосегаем.

Министърът каза още нещо любопитно - че ако МВР бъде поканено отново да прави общ предизборен щаб, с който да обменя инфо с прокуратурата, отново няма да се съгласи. Защото "няма правна рамка за това".