“Лудогорец” победи минимално “Андерлехт” в първия мач от 1/16-финалите в Лигата на конференциите - 1:0 на полупразния стадион в Разград.

Двубоят започна силно за българския шампион и още в деветата минута Игор Тиаго откри резултата. Футболист номер 1 на страната ни за 2022 г. Кирил Десподов центрира и Тиаго с глава не остави шансове за вратаря Барт Вербруген.

“Орлите” имаха ситуации и преди това, а превъзходството им продължи и три минути по-късно Бърнард Текпетей стреля неточно, въпреки че имаше шанс и да подаде на непокрития Десподов.

С течение на мача “Андерлехт” изравни играта и на свой ред тръгна в атака. След точно половин час игра Андерс Дрейер шутира неточно, а в 38-ата минута Текпетей пробва да изненада стража на гостите Барт Вербурген, но опитът му не намери целта.

Само минута по-късно Ислам Слимани при добавка изтърва да изравни. В допълнителното време Андерс Дрейер стреля в страничния стълб, така “Лудогорец” опази аванса си, а в тези минути белгийският гранд бе активният тим на терена.

Така започна и второто полувреме - “Лудогорец” прие играта в своята половина, като не успя да създаде почти нищо интересно в нападение. Разградчани се бранеха умело и не допускаха сериозно напрежение пред Серджо Пад. 

В 85-ата минута влезлият като резерва Бенито Раман остана сам срещу Пад, който спаси удара му по земя, докато Десподов пропиля най-сериозната ситуация за гол в полза на домакините.  

Това беше дебютен мач за “Лудогорец” в Лигата на конференциите, както и първи двубой в евротурнирите срещу съперник от Белгия.

Реваншът в Брюксел е идната седмица.

Анте Шимунджа: Можем да играем по-добре

Много труден мач срещу противник, който иска да победи. Това е само първият двубой. Трябва да сме спокойни и да мислим за следващата ни среща. Вярвам, че можем да играем по-добре”, заяви старши треньорът на “Лудогорец” Анте Шимунджа пред Max Sport.

- Преди почивката имахме три-четири доста добри възможности, но не вкарахме. “Андерлехт” показа, че има доста добри футболисти. Не ни изненадаха с нищо, защото ги бяхме разузнали доста добре. Проблемът ни беше, че загубихме някои втори топки. 

Сега е важно да останем фокусирани в следващия ни двубой. Важно е да покажем нашите качества и да се възползваме от техните слабости.”

Бриън Ример: Създадохме доста положения

"Изиграхме страхотен мач срещу добър домакински отбор, които се справя отлично срещу силни съперници. Създадохме доста шансове, но топката не влизаше, ударихме и греда. Това е футболът. Доволен съм и това е най-важното”, коментира старши треньорът на “Андерлехт” Бриън Ример.

Не мисля, че “Лудогорец имаше много шансове за гол. Притежава добра скорост. В първите 15 минути ни създадоха доста проблеми. Качествен отбор е, респект. 

Представихме се добре. Паднахме с 0:1, но нищо не е загубено. Готови сме за това предизвикателство. Предстои ни нов равностоен мач. Ще опитаме да направим това, което направихме днес. Дано имаме повече късмет и вкараме няколко гола в реванша."