Сензорите от предполагаем китайски шпионски балон, свален над САЩ по-рано този месец, са били извадени от Атлантическия океан, предаде Би Би Си, цитирайки американските власти.

Претърсващите екипи откриха "значителни отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни сензори и електроника", каза Северното командване на САЩ.

ФБР проучва предметите, които според САЩ са използвани за шпиониране на чувствителни военни обекти.

САЩ свалиха още три обекта като първия на 4 февруари.

"Големи части от структурата" също са били открити в понеделник край бреговете на Южна Каролина, казаха военни служители.

Около 30-40 фута (9-12 м) от антените на балона са сред намерените предмети, според телевизионната верига Си Би Ес.

Американски служители казаха, че балонът с голяма надморска височина е с произход от Китай и е бил използван за наблюдение, но Китай каза, че това е дирижабъл за наблюдение на времето, който се е отклонил от курса си.

След този първи инцидент американски изтребители свалиха още три обекта на голяма надморска височина - над Аляска, канадската територия Юкон и над езерото Хюрън на границата между САЩ и Канада.

Американските власти още не са казали дали и тези обекти са предполагаеми шпионски балони.

При удара над езерото Хюрън първата ракета "Сайдуиндер", изстреляна от американския военен самолет Ф-16, не е улучила целта си и е избухнала на неизвестно място, съобщиха американските медии, позовавайки се на военни източници.

Втората ракета е поразила целта. Всяка ракета "Сайдуиндър" струва над 400 000 щатски долара.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза в понеделник, че другите три обекта са били свалени "поради крайна предпазливост".

Те не представляват "никаква пряка заплаха за хората на земята", но са били унищожени, "за да защитим нашата сигурност, нашите интереси и безопасността на полетите", каза той.

Балонът, свален над Южна Каролина, според официални лица е имал размерите на три автобуса.

Вторият обект, над Аляска е бил колкото "малка кола". Третият, над Юкон, е бил "цилиндричен". А четвъртият, над Мичиган, се казва, че е "осмоъгълен" с прикрепени въжета.

В меморандум на Пентагона, публикуван по-късно в американските медии, се казва, че летящият обект, свален над Юкон, изглежда е бил "малък метален балон с вързан полезен товар под него".

Намирането на сваления на 4 февруари балон се забави заради лошото време. Полагат се усилия за събиране на отломките от  другите обекти.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обмисля да се срещне с най-високопоставения дипломат на Китай Ван И по-късно тази седмица на конференция по сигурността в Мюнхен, са казали информирани източници пред американските медии в понеделник, отбелязва Би Би Си. Блинкън отмени посещението си в Пекин, което първоначално беше планирано за миналата седмица.

Междувременно, в знак на повишено напрежение около инцидентите в САЩ, Румъния вдигна бойни самолети във вторник, за да разследва въздушен обект, навлизащ в европейското въздушно пространство. Но министерството на отбраната на страната каза, че пилотите не са успели да го локализират и са се отказали от мисията след половин час.

Загадъчните летящи обекти може да не са били злонамерени

Разузнавателната общност в САЩ разглежда възможността трите мистериозни неидентифицирани обекта, свалени от американски изтребители, да са били свързани с търговска или друга незлонамерена цел, каза днес Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви пред репортери, че САЩ все още не са установили категорично произхода на трите обекта.

По думите му повече може да се разбере, ако и когато отломките бъдат събрани, но частите са в труднодостъпни райони – в замръзналия север и езерото Хюрън. 

Според него няма данни трите обекта да са свързани с китайска програма за шпионски балони. 

При отсъствието на друго обяснение той каза, че разузнавателната общност разглежда възможността трите обекта да са били балони, "свързани с някаква търговска или добронамерена цел", съобщава БТА.