Санкционираният по "Магнитски" Иван Генов е бил част от инициативния комитет на Румен Радев за избора му за втори мандат.

Генов е бил и депутат от БСП в 44-тото Народно събрание.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" беше включен в новия списък на САЩ със санкции по закона "Магнитски" заради "корупция, свързана с договори в енергетиката".

Според САЩ Румен Овчаров е координирал с Генов и Александър Николов (също бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй") вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги на атомната централа към собствените си бизнес интереси и е избягвал контрол чрез офшорно управление.

Генов обясни, че според САЩ той е искал подкуп в размер на 3 млн. лв. от бизнесмен, за да спечели търг на АЕЦ "Козлодуй".

"Такова нещо имаше през 2016 г., когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал. Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - анонимен. В него се казваше как аз и въпросният бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах му, че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил".

Това обясни самият Генов. Според него американските власти разполагали само с този "анонимен донос" срещу него.

"Всеки носи отговорност за действията си"

"Стотици граждани, обществени дейци и хора на културата, науката и изкуството издигнаха кандидатурите на президента и вицепрезидента за втори мандат и всеки от тези граждани носи отговорност за своите действия, извън участието си в Инициативния комитет."

Това отговориха от прессекретариата на президентската институция на запитване на Клуб Z за участието на Генов в ИК в подкрепа на Радев.