Още в понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка "Магнитски".

Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорителката на главния прокурор, публикуван на "Фейсбук" страницата на държавното обвинение. 

"Мога да потвърдя за поредна хакерска атака срещу интернет-страницата на прокуратурата. Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация. Малко преди 13 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит".

Милева добави, че прокуратурата ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП.

"Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия. В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица".

В петък САЩ санкционираха още българи по списъка "Магнитски" - бившите шефове на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов и Иван Генов, бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров и председателят на Национално движение "Русофили” Николай Малинов.