"Възможно е АБВ да си сътрудничи по места с БСП на предстоящите наесен кметски избори", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова тв. "Ще подадем ръка на БСП и на всички леви партии. Готови сме да обсъждаме смесени или отделни листи, в зависимост от това, което е по-добро за развитие на региона", каза Първанов, чиято партия в момента управлява заедно с десните ГЕРБ и РБ.

Той допълни, че ще отправи анонс и ще развие идеите си как да изглежда лявото - за нова лява идентичност, ангажирана не само с традиционните социални слоеве.

Подаваме ръка не само на БСП, но и на леви земеделци, социалдемократи. Аз съм човек, който е показал, че може да преглътне болката и огорчението. Не бих си позволил заради моето и на няколко колеги огорчение ние да направим левицата заложник на това. България не може да се развива без силна левица, обобщи Георги Първанов.

Лидерът на АБВ потвърди, че представители на партията не са били поканени при обсъждането на управленската програма. Липсата на диалог е проблем, но по-голямата беда е, ако в резултат на липсата на диалог те произведат документ, който е по-слаб от програмната декларация, каза той. Според него важно е да се извади най-доброто от всяка партия и да се подреди правилно. Аз видях 180 приоритета, но това е размиване на действията, критикува той.

Първанов критикува и стратегията за съдебната реформа. "Този проект е слаб, защото е написан декларативно и има доста клишета. Нека ни убедят партньорите, само заради евродоклада не става", настоя той и каза, че АБВ ще подкрепи стратегията, но ще има своето особено мнение и ще го изрази тогава, когато се обсъждат законите.