Днешният пленум на БСП стана сцена на страховит вътрешнопартиен скандал. Повод за това е станало предложението на члена на Националния съвет Юлиян Генов около 20 души да бъдат наказани с изключване от структурата на партията.

Мотивите на Генов са били, че това са хора, които не са се регистрирали на заседанието в неделя и така са провалили кворума. Още в неделя трябваше да вземе решение за регистрацията на лявата коалиция, но след провала на заседанието, това не бе гласувано. Оказа се, имало и много "другари", които заради лошото време не могли да дойдат, както и други такива, ангажирани с изборите - обявиха тогава от "Позитано" 20. Тогава представители на опозицията обаче умишлено не се регистрираха. От ръководството обвиниха опозицията, че иска да провали участието на БСП в предстоящите избори.

Генов е поискал опозиционерите да бъдат наказани с изключване от Националния съвет и невъзможност в продължение на 1 г. да заемат ръководни длъжности и такива в ръководни органи. Сред предложените за наказание са били Костадин Паскалев, Кирил Добрев, евродепутатът Петър Витанов, Светлана Шаренкова, Васил Антонов, Анна Славова, Боян Балев, Галин Дурев, Габриела Величкова и др.

Много от останалите членове на пленума възразили срещу това предложение и поискали и те да бъдат включени за наказание. Сред тях били Петър Мутафчиев, Дора Янкова, областната управителка на Габрово Кристина Сидорова и много други.

Последвал бурен скандал, в който се чули дори обвинения за "предатели", след който в крайна сметка Генов оттеглил предложението си.

"С онзи политически клуб, който е по-близо до властта"

След изборите БСП ще работи "с онзи политически клуб, който е по-близо до властта". Това каза пред бТВ Костадин Паскалев. Така той отговори на въпрос дали левицата ще търси единодействие с ГЕРБ или отново с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според него основният въпрос за социалистите след изборите ще са властовите ресурси.

Преди дни лидерката на партията Корнелия Нинова отговори на същия въпрос и каза, че няма да слага червени линии, а ще се търси възможност за създаване на правителство, с което си остави опции за включване в правителство и на двата лагера.

Паскалев потвърди, че на пленума на БСП отново е имало липса на диалог и е демонстирана непоносимост към опозицията и предложение хората, които не са присъствали на предишното събрание да бъдат изключени.

"Намаляването на подкрепата с толкова стотици хиляди говори, че БСП има проблеми", каза Паскалев.

И обясни, че проблемите са в три посоки - идеология и послания, организация, коалиционната политика.

Паскалев допълни, че около 60-70 делегати на конгреса, при това от силни партийни организации, са били подменени. И това е ставало с решение на ръководството.

Малко след пленума Коалиция "БСП за България" внесе в Централната избирателна комисия документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 2 април.

"Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци и в правителството, и в парламента бяхме социалния стълб, имаме какво да отчетем реално свършено за хората, посочи тя. Нинова каза, че в следващо управление също ще бъдат гарант в тежката криза за лява политика и за политика, която поставя човека в центъра", заяви Нинова.

Попитана с кого могат да влязат в следващо управление, председателят на БСП каза, че утре на конгреса ще обсъждат и решат този въпрос. На въпрос дали очаква опити за преврат на конгреса, тя отговори: "Не, не очаквам".

Днес имахме заседание на НС, взехме си всички важни решения, каза Нинова при регистрацията за вота. По думите й, т.нар. опозиция се е опитала да опорочи този процес, включително и днес.