Сирийската спасителна организация "Белите каски" отправи сериозни критики срещу ООН, като каза, че в опустошената от земетресенията в понеделник северозападна част на страната не е достигнала никаква подходяща хуманитарна помощ, предаде ДПА,цитирана от БТА.

"Белите каски" обвиниха ООН, че работи в полза на сирийския президент Башар Асад.

"ООН е на страната на правителството, а не на хората", заяви по видеовръзка от региона на Идлиб представител на организацията. Той призова правителствата по света да организират директна помощ извън каналите на ООН и заяви, че ООН "трябва да се извини на хората".

Сирийското правителство даде разрешение за преминаването на хуманитарна помощ през фронтовата линия, за да бъде доставена в районите, контролирани от бунтовниците, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Ройтерс.

В информацията се посочва, че помощта ще достигне до нуждаещите чрез ООН, Сирийския Червен полумесец и Международния комитет на Червения кръст.

Сирийското правителство е обявило бедствено положение в най-тежко пострадалите от разрушителното земетресение в понеделник райони - провинциите Латакия, Хама, Алепо и Идлиб - и ще създаде фонд за възстановяването им.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк поиска незабавно примирие в Сирия, където от 12 години се води гражданска война, за да може хуманитарната помощ да достигне по-лесно до пострадалите, предаде Франс прес.

"Призовавам за незабавно прекратяване на огъня в Сирия и за пълно спазване на човешките права и на хуманитарното право, за да може помощта да достигне до всички", написа той в Туитър.


Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман съобщи, че пратка с помощи е пристигнала вчера, но по думите му "все още липсват" палатки за подслон и машини за разчистване на развалини.

Според източници на ДПА втори конвой е прекосил границата между Турция и Сирия днес. По думите на очевидец от Идлиб, който видял как конвоят преминава границата, камионите са пренасяли основно одеяла и килими.

"Трябват ни палатки. Ако имаме одеяла и килими, а нямаме палатки, къде ще спят хората?", зачуди се той.