ЕС ще санкционира редица военни и политически лидери, както и пропагандистите на руския президент Владимир Путин.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Зеленски пристигна на специалната среща на върха на ЕС в Брюксел.

„Русия трябва да плати за причинените разрушения и пролятата кръв. Ще вземем на мушка пропагандистите на Путин, тъй като техните лъжи тровят общественото пространство в Русия и в чужбина“, каза Фон дер Лайен.

Така тя даде известни подробности за десетия пакет от санкции срещу Русия, който се очаква да бъде приет съвсем скоро. По думите й ще бъде засегнат износ на стойност над 10 милиарда евро.

Председателят на ЕК обаче не спомена и дума за ограничителни мерки в сферата на енергетиката. По-рано днес българският президент Румен Радев заяви, че ако трябва, страната ни ще наложи вето върху санкциите, но не може да си позволи да остане без руско ядрено гориво.

Зеленски заяви, че няма правото да се връща в Украйна без никакви резултати от тази среща. Освен че поиска допълнително оръжия, той смята, че иска страната му да започне преговори за членство в ЕС още тази година.

„Това е в интерес не само на Украйна, но и на целия Европейски съюз“, каза той.

И призова Брюксел да вземе на мушка дроновете, военната индустрия и IT сектора на Русия.

Очаква се санкциите да бъдат обявени на 24 февруари, на първата годишнина от руското нахлуване в Украйна.

Зеленски допълни, че страната му иска да й бъдат доставени бойни самолети. По-късно днес той ще има редица двустранни срещи с лидерите на страните членки. Причина за искането е предстоящата предполагаема пролетна офанзива на Москва. Украинският президент се надява срещите му да доведат до резултати.

„Много съм вдъхновен от изявленията ви, че Европа ще бъде с нас до победата ни“, обърна се той към Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.