Володимир Зеленски благодари днес на Европа за подкрепата ѝ срещу руската агресия и увери Европейския парламент, че страната му се сражава "срещу най-антиевропейската сила" в света в защита на общи ценности с ЕС, към членство в който се стреми.

"Само нашата победа ще гарантира всичко това - европейските ценности", каза украинският президент в реч пред Европейския парламент тази сутрин. "Ние се защитаваме срещу най-антиевропейската сила в съвременния свят - ние се защитаваме, ние украинците - на бойното поле, заедно с вас".

Евродепутатите посрещнаха Зеленски на крака и с бурни овации в препълнената зала на парламента в Брюксел.

Белгийската столица е поредната спирка в необявена предварително европейска обиколка на украинския лидер, включваща досега Лондон и Париж. Очаква се по-късно днес той да участва в среща на върха на ЕС, която започва днес в Брюксел.

“Украйна, която побеждава, ще бъде членка на Европейския съюз", каза Зеленски, посочвайки, че сблъсъкът с Русия е обща съдба на страната му и европейците.“Европа винаги ще бъде и ще остане Европа, докато ние сме заедно и докато се грижим за нашата Европа, докато се грижим за нашия европейски начин на живот".

Точно този начин на живот иска да разруши Русия, но "ние няма да позволим това", каза украинският лидер.

Той нарече пътя на страната си към членство в ЕС "нашия път към дома". Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС малко след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г. Страните от ЕС приютяват огромното мнозинство от над 8 милиона украински бежанци, които войната прогони от домовете им.

Зеленски и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола вдигнаха заедно синьото европейско знаме със звезди, а депутатите станаха на крака, докато прозвучаха украинският химн и "Одата на радостта" на Бетовен, която е химнът на ЕС.

Във встъпителните си думи Мецола призова започващата днес среща на върха на ЕС в Брюксел да даде на Украйна това, от което лидерите ѝ казват, че тя се нуждае за победа - далекобойни ракетни системи и авиация.

"Нашият отговор трябва да бъде пропорционален на заплахата, а заплахата е екзистенциална", заяви Мецола. "Ние ще бъдем с вас толкова дълго, колкото трябва".

Какво още каза Зеленски?

Той посочи, че Русия се стреми да унищожи европейския начин на живот.

"Тази пълномащабна война не е само за земя. Кремъл цинично и нарочно, година след година, стъпка по стъпка, се опитва да унищожи европейските ценности, както руските власти разрушиха ценността на човешкия живот. Никой в Русия, ако не е в Кремъл, не е ценен".

По думите му 140 милиона руски граждани са превърнати просто в тела, способни да носят оръжие.

"Руският режим не само мрази всяка социална справедливост и многообразие, но се опитва да наложи ксенофобията като норма, да ни върне към безчовечните времена на 30-те и 40-те години на миналия век".

"Европа се чисти от корупционното влияние на руския олигархичен бизнес, самозащитава се от инфилтрирането на агенти на руските тайни служби, ЕС за първи път предоставя толкова мащабна военна помощ, посочи Зеленски. Украйна ще бъде част от ЕС".