Кадри и видеа на спасени деца в Турция и Сирия най-силно онагледяват ужаса, но и дават надежда. 

Нови и нови невероятни истории се появяват. Една от последните - от сряда - в Хатаи, спасителите извадиха от развалините 8-годишно момче. След 52 часа, в които е останал затрупан. Йоджит Чакмък беше занесен на ръце до майка му, която го посрещна с огромна прегръдка, разказа Би Би Си.

Седем часа след опустошителното земетресение, в Турция успяват да спасят затиснатата под руините 5-годишна Айше. През цялото време, пише CNN Turk, екипите са поддържали връзка с нея и се опитвали да я успокоят.

Детето пък изпратило съобщение на баща си, докато е затрупано. То гласяло „Добре съм”.

Двумесечният Мехмет от Хатай е изваден живо изпод развалините 29 часа след земетресението, съобщава CNN Turk. 

Бебе на 15 месеца беше спасено изпод развалините на срутила се сграда в южния турски окръг Кахраманмараш, 31 часа след разрушителното земетресение. 5-годишният Шахин е изваден жив изпод развалините на жилищна сграда в Кахраманмараш 30 часа след трусовете.

Екипите, работещи в Антакия на Хатай, чули гласа на 6-годишната Елиф, останала под развалините 30 часа. Момиченцето е спасено, но било с наранявания и е откарано за лечение в болница, съобщава Нова тв.

Гръцки екипи в Искендерун, Хатай, успяха да спасят 6-годишно момиченце. Минути преди това обаче по-голяма ѝ сестра беше извадена мъртва.

В северозападния сирийски град Джиндерис спасители извадиха малко момиче изпод развалините на срутена сграда.

Бебе беше извадено живо в Азаз, Сирия. В понеделник "Ройтерс" разказа за 18-месечната Рагад Исмаил от сирийския град Азаз, която беше изведена на безопасно място от развалините на дома ѝ, в които загина по-голямата част от семейството.

Не се спасиха бременната ѝ майка, 4-годишен брат и 5-годишна сестра, за баща ѝ има съмнения, че е със счупен гръбнак.

Едно от много споделяните видеа показва спасяването на новородено от руините на дома му в Африн, Северна Сирия. Предполага се, че е дошло на бял свят след земетресението, но майка му не е оцеляла.

От УНИЦЕФ изразиха опасенията си, че хиляди деца ще станат жертва на земетресението. До момента обаче организацията не разполага с конкретни числа, уточни говорителят на Детския фонд Джеймс Елдер.

На този етап информацията е, че общо жертвите на трусовете в двете страни са над 5000, предаде Ройтерс.