Поне 2300 загинаха след мощно земетресение в Турция и Сирия, предаде Асошиейтед прес. Ранените са хиляди и се очаква броят на смъртните случаи да нарасне.

По данни на Геоложкия институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 7,8, като епицентърът му е бил край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва ДПА, цитрана от БТА.

То е последвано от десетки вторични трусове, като 6 от тях са бил с магнитуд над 6 по Рихтер, съобщи пред БНР турският журналист Тайфур Хюсеин.

Вторичен трус с магнитуд 7,5 е засечен отново в провинция Кахраманмараш, Югоизточна Турция в 12:24 часа българско време.

Турската агенция за управление на бедствия и извънредни ситуации съобщи, че са загинали най-малко 1500 души в седем турски провинции. Агенцията съобщи, че поне 8500 са ранените. Броят на жертвите в контролираните от правителството райони на Сирия се покачи до 430 с близо 1280 ранени, според сирийските държавни медии. Съобщава се за най-малко 380 убити в контролираните от бунтовниците райони, ранените - стотици.

Съобщава се за срутени сгради в трансгранична ивица, простираща се от сирийските градове Алепо и Хама до турския Диарбекир, на повече от 330 километра на североизток.

В Турция хората, които се опитваха да напуснат засегнатите от земетресението региони, предизвикаха задръствания, възпрепятствайки усилията на екипите за спешна помощ, опитващи се да достигнат до засегнатите райони. Властите призоваха жителите да не излизат по пътищата. Джамиите в региона отвориха врати хората, които не могат да се върнат в разрушените си домове на фона на температури, които се движат около нулата.

Земетресението нанесе тежки щети на най-известната забележителност на Газиантеп - неговият замък, разположен на върха на хълм в центъра на града. Части от крепостните стени и наблюдателни кули са изравнени, а други са силно повредени, показват изображения от града.

В северозападна Сирия земетресението добави нови беди към държания от бунтовниците анклав, съсредоточен в провинция Идлиб, който е под обсада от години, с чести руски и правителствени въздушни удари. Територията зависи от потока помощ от Турция за всичко - от храна до медицински консумативи. Сирийската гражданска защита на опозицията описа ситуацията там като "катастрофална", като добави, че цели сгради са се срутили и хората са попаднали в капан под развалините. В малкото контролирано от сирийските бунтовници градче Азмарин в планините до турската граница телата на няколко мъртви деца, увити в одеяла, бяха докарани в болница, съобщава АП.

В Дамаск сградите се разклатили и много хора излезли на улиците от страх. Земетресението извадило и жители на Ливан от леглата, разтърсвайки сградите за около 40 секунди. 

Турция често е разтърсвана от големи земетресения. Около 18 000 загинаха при мощни земетресения, които удариха северозападната част на страната през 1999 г.

България на помощ

Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”.

"По два екипажа заминават с всеки един самолет. Имаме достатъчно екипажи, които са добре подготвени. Самолетите са в изправност. Чакаме натоварването да се извърши. При такъв тип задачи е много важно укрепването на товарите, съобразено с центровката на самолета, защото полета все пак е свързан с влияние на метерологични явления. На всеки един от самолетите ще бъде натоварен товар с тегло около 4 тона и половина. Поддържаме готовност още един екипаж да бъде изпратен в Република Турция", заяви представител на ВВС от летище "Враждебна". 

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване.

"Имаме готовност да изпратим и медицински екип от ВМА в помощ на пострадалите от земетресението", съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция, съобщиха от общината.15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване включително термокамери, виброкамера и дрон ще вземат участие в аварийно -спасителните дейности след снощното земетресение. 

Българският червен кръст ще осигури 5 кучета, които да помогнат в издирването на оцелели след мощния трус, обяви служебният министър на МВР Иван Демерджиев. 

"Организирали сме се да им дадем с помощта, която можем да предоставим. Палатки и други средства, с които могат да бъдат помогнати пострадалите от земетресението", обяви Демерджиев.  

БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщи МВнР.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки материални щети.

ЕС мобилизира наши спасители

ЕС изпраща в Турция десет екипа за издирване и спасяване в градски условия. Те са мобилизирани от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния.

Това се казва в съвместно изявление на върховния представителна ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич.

Екипите са изпратени, след като Турция е поискала да бъде задействан Механизмът на ЕС за гражданска защита. Италия и Унгария също са предложили свои екипи.

Задействана е и европейската спътникова система „Коперник“. Тя ще осигури спешни картографски услуги.

ЕС е готов да подкрепи и засегнатите от труса в Сирия чрез своите програми за оказване на хуманитарна помощ.

По-късно шведското председателство на Съвета на ЕС реши да задейства механизма, известен като Интегрирани договорености за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR). Той трябва да координира мерките за подкрепа от страна на Съюза в отговор на земетресението в Турция и Сирия. Това се извършва в сътрудничество с Европейската комисия.