Изненадващо днес в парламента стартираха разговорите за цялостната пенсионна реформа, каквато трябва да бъде изработена до края на март. Но при закрити врата. 

Социалният вицепремиер и министър Ивайло Калфин се срещна с представители на всички парламентарни групи докато течеше парламентарния контрол и въпреки поканата към медиите от страна на председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, бе решено да не бъдат допускани журналисти.

Все пак стана ясно, че всеки вторник ще се провеждат разговори с депутатите от всички групи. Стана ясно и че днес е била обсъждана идеята вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, може да се трупат в Сребърния фонд, управляван от БНБ. Не било обсъждано предложението на Реформаторския блок средствата да се прехвърлят от частните фондове в лични партиди.

"Днес запознах депутатите с това докъде сме стигнали до момента и се уточнихме, как ще продължат преговорите за пенсионната реформа, за да приключат до края на март. Говорихме за начина, по които ще работим, но не сме обсъждали темите по същество", обясни Калфин закриването на срещата.

По думите му само запознал депутатите с идеите и разговорите със синдикатите от края на миналата година, когато бе взето и решението до 31 март да се изготви цялостна нова концепция за реформа в системата. 

"На срещите не говорим само за пенсионните фондовете, а за възрастта, осигурителните вноски, категориите на труд и за максимални осигурителни прагове, за безработица и всички тези теми са свързани с параметрите на пенсионната система и ще търсим решението им", допълни той.

"Заставам зад една пенсионна система, която след 20 или 25 години ще доведе до това, поне 70% от дохода на българските граждани да бъдат получавани по време на пенсия", каза в заключение вицепремиерът