Финансовият министър Владислав Горанов се е съгласил целевите средства за изплащане на дълговете на БДЖ да бъдат приобщени към годишната субсидия на жп превозвача. Става дума за 40 милиона лева, които ще позакърпят крайно изтънелите финанси на железопътното дружество. Това обявиха от транспортното министерство пред Клуб Z. Добрата новина за железничарите е станала факт след телефонен разговор между Горанов и транспортния му колега в правителството Ивайло Московски.

Решението ще бъде гласувано от правителството идната сряда, а вероятно веднага след това ще бъде издадена заповед за възстановяване на влаковете, които отпаднаха от графика за движение от 12 януари.

Новината идва след като железничарите препотвърдиха решението си да организират масови протести утре. Те всъщност започнаха още от днес на гара Мездра, а БСП веднага се опита да яхне недоволството.

Заедно с колегата ми Георги Свиленски и младежи от Кюстендил пътуваме с ‎БДЖ‬ към ‎Мездра‬, където ще подкрепим днешния протест срещу спирането на 138 влака от ГЕРБ, написа във фейсбук червеното острие Мая Манолова.

В анонса й има фактологическа неточност. Спрените влакове не са 138, а 38. Заедно с насрочените за отмяна от 1 февруари общият им брой става 114.

 

Манолова е придружила статуса си и с любопитни снимки. На тях тя позира пред влак на перона на столичната гара и раздава автографи на симпатизанти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това зад нас е част от Централна жп гара - София. Студено и мръсно. Пътниците с възмущение ни питаха дали има друга такава гара в Европа, споделя преживяванията си Манолова.