Шведското правителство обяви днес, че предоставя нова военна помощ на Украйна. Тя ще включва бойни машини на пехотата и артилерийски системи "Арчър", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Помощта е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара). Тя ще включва и ръчни противотанкови гранатомети НЛОУ (NLAW).

"Военната помощ за Украйна е от решаващо значение. При вземането на нашето решение бяха взети предвид конкретните желания на Украйна за това какво иска да получи", каза на пресконференция шведският министър-председател Улф Кристершон.

Швеция ще изпрати около 50 от своите верижни бойни машини на пехотата "Тип 90" (Type 90) и неуточнен брой самоходни гаубици "Арчър".

Досега Стокхолм е предоставил на Украйна военна помощ за около 5 млрд. крони плюс няколко хуманитарни пратки.

Швеция, която сега ротационен председател на Съвета на ЕС, подаде миналата година молба за присъединяване към НАТО заедно с Финландия - решение, което взе след руската инвазия в Украйна, скъсвайки с десетилетната си политика на необвързаност.

Страната разполага с общо 48 самоходни гаубици "Арчър". Украйна прояви интерес да придобие такива артилерийски системи, за да ги използва срещу руската армия.

И британски ракети за Киев

Междувременно Великобритания обяви, че планира да предостави на Украйна 600 ракети "Бримстоун" (Brimstone), за да ѝ помогне в борбата срещу Русия. Това съобщи днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

"Бримстоун" са самонасочващи се ракети въздух-земя, предназначени да поразяват противникови бронирани формации и произвеждани от британската компания Ем Би Ди Ей (MBDA), съвместно предприятие на френската Airbus, британската BAE Systems и италианската Leonardo.

Уолъс направи съобщението си във военна база "Тапа" в Естония, където се срещна със свои колеги от съюзнически страни.

Той очерта обявения по-рано пакет от военна помощ за Киев, включващ танкове "Чалънджър", и даде допълнителна информация за ракетите, които Великобритания ще предостави на украинската армия.

"Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети "Бримстоун" в театъра на военните действия, които ще бъдат изключително важни, за да се помогне на Украйна да доминира на бойното поле", каза Уолъс и отбеляза, че единството на Запада срещу руския президент Владимир Путин остава все така силно. 

Британският министър подчерта, че Западът е готов да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна.

"Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той греши. Ще продължим и тази, и следващата година, а и след това", предупреди Уолъс.

По-рано днес бившият британски премиер Борис Джонсън призова съюзниците да удвоят военната си помощ за Украйна и да побързат да сложат край на войната с Русия.

По думите му това не бива да предизвиква страхове от ескалация.

"Най-добре за света е това нещо да свърши и то бързо", заяви Джонсън в интервю за Ройтерс, което даде в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. 

Настоящият британски премиер Риши Сунак обаче не пристигна в Давос, което предизвика критики от страна на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, отбелязва Ройтерс. По думите му отсъствието на Сунак е било забелязано от хората, с които е разговарял в швейцарския курорт, предаде БТА.