Бойко Калфин - един от българските европейски делегирани прокурори (ЕДП) в европрокуратурата, е подал оставка.

Това бе съобщено днес на заседание на Прокурорската колегия на ВСС, която е водеща и осъществява избора на наши магистрати за работа при Лаура Кьовеши.

Става ясно, че правосъдният министър Крум Зарков на 13-и е получл писмо от европейския обвинител №1 Лаура Кьовеши с информацията, че Калфин е подал оставка. 

Бойко Калфин, който спечели с лекота едното от местата в Люксембург, у нас се прочу най-вече с това, че отказа да образува досъдебно производство срещу бившата ГЕРБ министърка на земеделието Десислава Танева.

Става въпрос за скандала, при който бе разпространено на видео как по време на видеоконференция тя съветва зеленчукопроизводители - реципиенти на евросредства:

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат."

Калфин, който е от ОП-Кюстендил, бе изпратен в Люксембург още с най-първата "партида" наши обвинители.

Не се съобщават причините за оставката на Калфин от работата като ЕДП.

С това обаче бройката ни от 15 души, която и без това не бе попълнена, отново нараства с едно вакантно място. Огнян Дамянов от ВСС днес каза, че ще бъде избран нов ЕДП.

Ето и оригиналното съобщение:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС ПРИЕ ЗА СВЕДЕНИЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ОСТАВКА НА БОЙКО КАЛФИН КАТО ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАН ПРОКУРОР

18 януари 2023 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение писмо от Лаура Кьовеши – европейски главен прокурор, от 13.01.2023 г., до Крум Зарков – министър на правосъдието, във връзка с подадена оставка от Бойко Калфин – европейски делегиран прокурор от България.

То е изпратено чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз. С него се предоставя информация за решение на колегията на Европейската прокуратура (ЕРРО) от 12.01.2023 г. да вземе под внимание решението на Бойко Калфин – европейски делегиран прокурор от България, за подаване на оставка. Европейският главен прокурор отправя искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България, съобразно чл. 17, § 5 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.