"От любезност и ние ще отидем (на разговори за правителство). Ние сме изключително любезна партия. Като Любезния лос. Могат да си направят правителство и без нас."

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на практика отказа на Корнелия Нинова подкрепа за съставяне на кабинет. Както е известно, третият мандатоносител БСП, вижда път към сформиране на редовен кабинет като за начало с лидерска среща. А Нинова очакваше да се яви и самият Борисов, който досега не е присъствал на нито един етап от разговорите около предните два мандата, в т.ч. този на собствената му партия.

Като "те", които могат и без ГЕРБ да си направят правителство, Борисов посочи БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с аргумента, че вече бяха в коалиция в кабинета "Петков". Към математическия сбор добави и "Български възход" (която е готова да работи с всички), както и някой друг, неясно кой - остава ДПС, тъй като "Възраждане" обяви, че подкрепа ще даде само и единствено за себе си.

"Заедно с БВ, ако си намерят и друга подкрепа, а те могат, могат да си направят правителство и без нас. Нали тъй? Спокойно при това" - обяви Борисов на регулярната си излъчвана на живо вторнишка среща с депутати и ръководните кадри на партията.

Борисов изтъкна още два мотива за неподкрепа - решението на конгреса на партията за некоалиране със социалистите, както и, че неговият проектокабинет "Габровски" не намери мнозинство при гласуване в парламента (събра 115 гласа).

"Всеки искаше да седне на своето его. Хубаво поседнаха всичките", заговори лидерът на ГЕРБ за чуждото его.

И последва по адрес на БСП:

"Да, ако ни поканят, ще отидем и това ще чуят. Защото в кабинета "Габровски" имаше и фигури на БСП дори. Като (Меглена) Плугчиева. Те казаха "няма да преговаряме".

Борисов мотивира решението на президента Румен Радев да връчи мандата на парламентарната група на БСП с това, че имало много кадри на левицата в служебното му правителство. Затова левицата (която в лицето на Нинова вижда враг в лицето на Радев, б.р.) щяла да продължи политиките на президентския кабинет.