Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Владимир Путин е сред номинираните за тазгодишната Нобеловата награда за мир. Тази новина плъзна вчера вечерта по медиите между все по-притеснителните новини от Украйна. Не за пръв път Нобеловата комисия ще бъде изправена пред подобен казус. 

Неслучайно  най-важният приз на Алфред Нобел е останал без носител... общо 19 пъти. Не е случайно и че тази година има рекордните 278 номинации. Всъщност, да бъдеш номиниран за Нобеловата награда за мир не е трудно.

Какво е общото между Сталин, Хитлер и Путин? И тримата са били номинирани за миротворческата награда. Разбира се, първите двама не са я печелили.

Толкова ли е лесно да бъдеш сред хората, които норвежката комисия подбира за награда от над милион евро? Има 7 възможни длъжности, които могат дадат номинация,   например член на Международния съд в Хага.  Но и всеки университетски ректор, президент, или професор по история, социални науки, философия, право, и теология може да номинира кандидат. Общо взето, шансовете са далеч по-добри от тотото.

Кандидатите за Нобеловата награда за мир се пазят в строга тайна, макар понякога номиниращите да си признават сами кого са предложили. Можете да си представите обаче колко причудливи имена са влезли в списъците от 1901 г. насам.

Хитлер бива предложен през 1939 г. от норвежки антинацист - за подигравка. Но номинацията на Сталин няколко години по-късно е напълно сериозна – за опитите му да прекрати Втората Световна война.

САЩ, Израел и техните поддръжници определят Арафат като терорист, но въпреки това получава номинация за Нобелова награда
САЩ, Израел и техните поддръжници
определят Арафат като терорист,
но въпреки това той получава номинация
за Нобелова награда.

Ако смятате, че кандидатурата на  Путин е абсурдна,какво бихте си помислили за тази на Ясер Арафат, който, ако не основоположник на модерния палестински тероризъм, е поне един много, много корумпиран политик? Той получава наградата през 1994 г.

Ако отидем в другата крайност – невероятни хора, пропуснати от Нобеловата комисия – имаме Махатма Ганди, който бива номиниран и игнориран в продължение на 11 години. Ганди получава номинация 5 пъти през този период. Геир Лундестад, секретарят на комисията през 2006 г., е лаконичен: „Ганди може и без Нобеловата награда за мир, въпросът е дали Нобеловата комисия може без Ганди”.

В заключение, Нобеловата награда не може да бъде мерило за нищо в модерния свят. Последните две победи – на Обама едва месеци след началото на мандата му и на Европейския съюз като цяло – показва, че норвежците дори са изгубили въображение. Номинациите пък са отворени за всеки достатъчно краен академик. Нищо чудно някъде в норвежките архиви да се пазят 20 години номинации на наскоро починалия севернокорейски лидер Ким Чен Ир. А сред 278-те кандидати тази година да е синчето му, Ким Чен Ун.

Така че не се притеснявайте - Путин може да спечели, въпреки ситуацията в Украйна. Нобеловата комисия е честна. Независимо дали си диктатор, отговорен за смъртта на хиляди, или борец за мир - може и да получиш, може и да те пропуснат.

Ключови думи

Коментари

StoyanA

Арафат е лидер на Фатах, а от там и успява да поеме челното място в ООП и няма общо с нападенията над цивилни, които другите групировки в организацията са извършвали. Голяма част от тези групи са атакували само военни обекти и заселници в насилствено отнети територии, така че това е абсурдно да се разглежда тероризъм въпреки истеричното пищене на Израел, на които много им се иска да се нарича антисемитизъм всяка критика срещу изселвания на цивилни, окупирането на чужди територии, гаврите с хората по пропусквателните пунктове, арестите на деца, периодичните етнически прочиствания в най-големия концлагер на света, Газа и т.н престъпления. Реториката им е същата като болшевишката- който не е с нас е антисемит/фашист, врагът не е човек а ислямистки/капиталистически изрод и т.н. Как някой може да си помисли, че човек, който се е борил срещу такива не заслужава награда за мир? Да не говорим, че я получава и дели със Шимон Перес и Итсак Рабин именно заради преговорите с тях, в които обещава да предприеме крайни мерки за да озъпти крайните групи в ПЛО, които нападат цивилни.

SRQBoyboy

SтоянА. Боя се,че не познавате историята на ООП. Пионер в отвличането на самолети от гражданската авиация е Лейла Халед, която бе член на Народния фронт за овобождение на Палестина. Тя е обучавана от КГБ в подривна дейност в специален лагер в бившия СССР. Идеята на Москва бе да превърне ООП в солидна военна сила докато палестинците бяха на ливанска територия. Затова през 80-те години организцията получи тонове оръжие от страни от съветския блок. ООП разполагаше с танкове Т-55, а снарядите за гаубиците им бяха доставяни от България. Палестинските терористи многократно са взривявали бомби и самоубийци на пазари и супермаркети в Израел. Извършвани са и много нападения ссъс скутери срещу ресторанти на брега при Тел Авив. През 1996 г терористи на ООП взривиха 20 автобуса от градския транспорт в Ерусалим. Това ако не е тероризъм...

dr.petroff

Ако Путин остане неминиран,това ще е срам за другите номинирани.

SRQBoyboy

А не е ли по-добре да се награди Путин със...звездни войни вместо с Нобел. Идеята на Роналд Рейгън от 80-те години изкопа дълбок гроб на рухващия иконимически Съветски съюз. Съмнявам се Русия да може да изържи на напъна и да се птовопостави ефективно на модерна система за птоторакетна защита. Путин се пъчи, че Русия може да оцелее съвсем сама. Руснаците днес са дори по-зле от империята на злото в технологично отношение. Какво би се случило ако само за година им се откаже достъп до световния пазар за електроника или за резервни части за нефтената индустрия. Катастрофа. След грохването на СССР, руското производство е със непрестанно затихващи функции. Русия още разчита на стратегически бомбардировачи, коиито са от 70-те години, а намиращите се в "криза" САЩ строят флотилия от специални Боинг 747 с лазерни оръдия, които от хиляди километри може да унищожават ядрени бойни глави още преди да са влезли в атмосферата. Ненапразно по руските интернет форуми отново звучат трезви размисли, че заради Путин мужиците отново може да тръгнат без гащи...

b.krustev

SQRBoyboy, в екипа ни има доста по-компетентни хора, с които можеш да проведеш тази дискусия. Но понеже си коментирал под моя текст, ще се включа - истината е, че не знаем с какво разполагат Русия и САЩ. Знаем какво са допуснати да изтече. В последните 20 години, с Интернет бума, контраразузнаването вече води разузнаването. Звучи странно, и това е малко елементарно казано, но като се има предвид възможностите на технологиите, произвеждани за крайния потребител, военните очевадно разполагат с доста притеснително технологии. Дано не ни се наложи наистина да разберем точно какви.

анонимен

Путин трябва да бъде награден с "Нобелова награда за мир" за дейността си.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.