Владимир Путин е сред номинираните за тазгодишната Нобеловата награда за мир. Тази новина плъзна вчера вечерта по медиите между все по-притеснителните новини от Украйна. Не за пръв път Нобеловата комисия ще бъде изправена пред подобен казус. 

Неслучайно  най-важният приз на Алфред Нобел е останал без носител... общо 19 пъти. Не е случайно и че тази година има рекордните 278 номинации. Всъщност, да бъдеш номиниран за Нобеловата награда за мир не е трудно.

Какво е общото между Сталин, Хитлер и Путин? И тримата са били номинирани за миротворческата награда. Разбира се, първите двама не са я печелили.

Толкова ли е лесно да бъдеш сред хората, които норвежката комисия подбира за награда от над милион евро? Има 7 възможни длъжности, които могат дадат номинация,   например член на Международния съд в Хага.  Но и всеки университетски ректор, президент, или професор по история, социални науки, философия, право, и теология може да номинира кандидат. Общо взето, шансовете са далеч по-добри от тотото.

Кандидатите за Нобеловата награда за мир се пазят в строга тайна, макар понякога номиниращите да си признават сами кого са предложили. Можете да си представите обаче колко причудливи имена са влезли в списъците от 1901 г. насам.

Хитлер бива предложен през 1939 г. от норвежки антинацист - за подигравка. Но номинацията на Сталин няколко години по-късно е напълно сериозна – за опитите му да прекрати Втората Световна война.

САЩ, Израел и техните поддръжници определят Арафат като терорист, но въпреки това получава номинация за Нобелова награда
САЩ, Израел и техните поддръжници
определят Арафат като терорист,
но въпреки това той получава номинация
за Нобелова награда.

Ако смятате, че кандидатурата на  Путин е абсурдна,какво бихте си помислили за тази на Ясер Арафат, който, ако не основоположник на модерния палестински тероризъм, е поне един много, много корумпиран политик? Той получава наградата през 1994 г.

Ако отидем в другата крайност – невероятни хора, пропуснати от Нобеловата комисия – имаме Махатма Ганди, който бива номиниран и игнориран в продължение на 11 години. Ганди получава номинация 5 пъти през този период. Геир Лундестад, секретарят на комисията през 2006 г., е лаконичен: „Ганди може и без Нобеловата награда за мир, въпросът е дали Нобеловата комисия може без Ганди”.

В заключение, Нобеловата награда не може да бъде мерило за нищо в модерния свят. Последните две победи – на Обама едва месеци след началото на мандата му и на Европейския съюз като цяло – показва, че норвежците дори са изгубили въображение. Номинациите пък са отворени за всеки достатъчно краен академик. Нищо чудно някъде в норвежките архиви да се пазят 20 години номинации на наскоро починалия севернокорейски лидер Ким Чен Ир. А сред 278-те кандидати тази година да е синчето му, Ким Чен Ун.

Така че не се притеснявайте - Путин може да спечели, въпреки ситуацията в Украйна. Нобеловата комисия е честна. Независимо дали си диктатор, отговорен за смъртта на хиляди, или борец за мир - може и да получиш, може и да те пропуснат.