По време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган в четвъртък руският президент Владимир Путин каза, че е готов на “сериозен диалог” с Украйна, ако тя приеме „новите териториални реалности“, породени от руската офанзива, предаде Франс прес.

Ердоган е призова за примирие в Украйна, а Путин „повтори, че Русия е отворена за сериозен диалог – при условие че властите в Киев се съобразят с изискванията, добре известни и изразени на няколко пъти и отчитат новите териториални реалности“, се казва в прессъобщение на Кремъл, цитирано от агенцията.

Ердоган е настоял пред Путин да обяви "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна, предаде още АФП.

Очаква се турският държавен глава да проведе и отделен разговор с украинския президент Володимир Зеленски по-късно днес.

В мирен план от 10 точки, който изложи миналия ноември, Зеленски каза, че териториалната цялост на Украйна на подлежи на договаряне.

Ердоган използва добрите си отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да посредничи за прекратяване на войната. 

Турция беше домакин на два ранни кръга на мирни преговори и помогна за сключването на подкрепяно от ООН споразумение, с което се възстановиха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също така неколкократно се опитваше да доведе Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за "едностранно" прекратяване на огъня последва предложението по-рано днес на руския духовен водач патриарх Кирил за примирие по време на Коледа тази седмица, която Русия празнува по стария Юлиански календар.