Киев получава титлата "Почетен най-добър град в света през 2023 г." на международната агенция "Резонанс", предаде "Гордон".

"Той, както и цяла Украйна, се превърна в място на неизчерпаема смелост пред лицето на ежедневните трагедии", посочва Анна Бабинец, която е написала статия за Киев на агенцията. "Историческата столица на Украйна е фар на мъжество и издръжливост, повел непокорен народ срещу кръвожаден агресор", пише тя.

Като предимствата на украинската столица са посочени евтините жилища, развитата транспортна и друга инфраструктура, разнообразният природен пейзаж с големи паркове и плажове в рамките на града, множеството исторически паметници и гастрономическа култура - от обикновените улични заведения до модерните барове и гурме ресторанти.

В статията се отбелязва, че след мащабната евакуация в началото на руската инвазия, Киев отново е препълнен с хора. Това се случва въпреки непрестанните бомбардировки.

"Въпреки че руснаците възнамеряваха да превземат столицата на Украйна за три дни, те така и не се доближиха. Изправени пред решителна съпротива и страдащи от собствената си некомпетентност, те скоро се отказаха от амбициозните си планове. Няколко месеца по-късно повечето от жителите на Киев се завърнаха. Историята на града е пълна с войни и революции, след всяка от които той неизбежно отново разцъфтява в 1500-годишен цикъл на опустошение и прераждане", се казва още в статията.

Кметът на Киев Виталий Кличко коментира включването на града в класацията.

"Киев днес е сърцето на Европа, която продължава да се бори - за живот, за развитие, за красотата на града и комфорта на неговите жители", написа той в "Телеграм".

Наградата на украинската столица е "почетна", тоест той де факто е отделен от класацията на "100-те най-добри градове" на "Резонанс".

За най-добър град в света е посочен Лондон, следван от Париж, Ню Йорк, Токио и Дубай. В списъка отсъстват български градове.