Членовете на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ не успяха да изберат свой председател след второ и трето неуспешно гласуване на кандидатурата на републиканеца Кевин Маккарти - нещо, което не се случвало от 100 години, предаде Франс прес.

Основен фаворит за приемник на Нанси Пелоси на поста, той не успява да преодолее съпротивата на група тръмписти, които го смятат за недостатъчно консервативен. Неуспехът му свидетелства за разногласията в опозиционната на президента Джо Байдън партия.

След като не успяха да изберат и на трети тур Маккарти за председател на Камарата на представителите, консерваторите преустановиха работа за деня в опит партията да се прегрупира след объркания старт на новия Конгрес.

При необходими 218 гласа, той получи само 203 гласа на два тура от гласуването в контролираната от републиканците Камара - по-малко дори от демократа Хаким Джефрис. Резултатът на третия тур беше още по-лош, като Маккарти изгуби 20 гласа, а напрежението се покачи.

По тази причина се взе решение членовете на Камарата да се съберат днес по обяд местно време.

Избирането на председател може да отнеме няколко часа, но и няколко седмици - през 1856 г. избраните конгресмени постигат съгласие едва след два месеца и 133 гласувания, припомня АФП.

Камарата на представителите не може да започне работа, без да избере свой председател: членовете ѝ не могат да положат клетва, няма как да бъдат определени председатели на отделните комисии, не могат да се свикват заседания, нито да се предприемат разследвания на правителството на Байдън, каквито републиканското мнозинство планира, припомня БТА.