Русия е върнала на Украйна петима пленени командири от батальона "Азов" в замяна на Виктор Медведчук, депутат от вече забранената от Киев проруска Опозиционна платформа "За живот". Медведчук е близък приятел на Путин и е бил кум на сватбата на руския президент.

Това разкрива днес турският всекидневник "Хюриет" заедно с подробности за размяната, договорена с посредничеството на Турция и извършена в Анкара миналия септември. За нея първи съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в две интервюта, дадени същия месец. Преговорите за размяната на арестувания при опит да напусне Украйна Медведчук са били по настояване на Русия и са се водили в Анкара.

На летището в турската столица са кацнали руски и украински самолет. В първия били петима пленени командири от защитниците на металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, а във втория Медведчук. Придружавали ги руски и украински служители. Преди размяната руският екип влязъл в украинския самолет и украинският екип влязъл в руския, за да се уверят, че пленниците са докарани в добро състояние. 

Съгласно споразумението, което се спазва и до днес, петимата азовци, чиито имена "Хюриет" не споменава, са останали в Турция с гаранции за сигурността им. Медведчук е бил върнат в Русия. Известно време не беше ясно къде се намира. През ноември в Телеграм беше публикувана негова снимка в ресторант в Ялта, в окупирания от Русия Крим, заедно със съпругата му Оксана Марченко. 

Украинският информационен сайт НВ припомня днес, че на 22 септември 2022 г. Украйна върна от руски плен 215 свои военни, от които 108 бойци от батальона "Азов". Съгласно разпространената тогава официална информация петимата командири от защитата на "Азовстал" са били разменени срещу 55 руски пленници, а в замяна на останалите 210 украински пленници Украйна е дала Медвечук, заподозрян от нея в държавна измяна.

Путин лично е настоявал Медведчук да бъде разменен срещу защитниците на Мариупол, пише НВ. Руският президент отказал да слуша съветите на Федералната служба за сигурност, според която връщането на 215 пленени украинци и особено на азовците срещу само 55 руски военни и Медвечук би предизвикало отрицателни реакции в руското общество.