Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от ТАСС, предава БТА.

Инцидентът е станал днес между 10:00 и 11:00 ч. За произшествието е бил информиран държавният глава Александър Лукашенко.

По информация на агенцията се разглеждат две версии: "падането на ракетата на територията на Беларус е аналогично на неотдавнашния инцидент в Полша" и това, че ракетата е била свалена от противовъздушна отбрана на Беларус. На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Няма сведения за пострадали.

Беларуската телеграфна агенция (БелТА) съобщи, че отломките от ракетата са паднали край село Горбаха в Ивановски район, Брестка област, на 66 метра от жилищен дом. БелТА разпространи видео, публикувано в социалните мрежи, в което военният комисар на Брестка област Олег Коновалов омаловажи случая и увери населението, че "няма абсолютно никакъв повод за безпокойство". "За съжаление, такива неща се случват", добави той, цитиран от Ройтерс.

По-късно през деня беларуските власти извикаха украинския посланик.

"Това е много сериозен инцидент и Беларус се отнася максимално сериозно към този въпрос", каза говорител на беларуското външнополитическо ведомство. "Настояхме Украйна да извърши пълно разследване на всички обстоятелства около изстрелването на ракетата, да изправи виновните пред правосъдието и да предприеме цялостни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти за в бъдеще, които могат да доведат до катастрофални последствия за всички."