На 3 януари президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната".

Това обявиха днес от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Радев отдавна даде заявка, че няма да бърза с т.нар. парламентарна рулетка и вече даде над два месеца време за работа на 48-ото Народно събрание. След неуспешния опит на ГЕРБ да създаде "експертно" правителство начело с неврохирурга проф. Николай Габровски, от ПП започнаха серия от консултации с останалите парламентарно представени партии, като посочиха за кандидат за министър-председател академик Николай Денков, сега депутат от партията.

Първата консултация напуснаха представителите на ГЕРБ и ДПС. В последния работен ден на парламента преди празниците Денков организира нов кръг. Отзоваха се само от БСП, "Демократична България" и "Български възход". "Възраждане" не присъства в никакви формати.

От ПП и ДБ обявиха, че са готови да направят правителство на малцинството. 

Очаква се обаче, ако не съберат парламентарна подкрепа за обявените от тях девет приоритета, то кабинет "Денков" изобщо да не бъде подлаган на гласуване.

Третият мандат се връчва на парламентарна група - по лична преценка на президента.