"Нормалност" означава статукво, стабилност, системност и други подобни. Напоследък нормалността обозначава промяната с "шарлатания". Предстои шарлатанията да опита да направи правителство с втория мандат, след като преди това нормалността не успя с първия.

Нормалност е да сформираш правителство от експерти и да твърдиш, че нямаш нищо общо с него. Шарлатания е да признаеш, че всяко правителство е политическо и за него трябва да се носи политическа отговорност от партия или партии.

Нормалност е първо да вдигаш юмрук срещу ГЕРБ, а после този юмрук да се превърне в подадена ръка. Включително да уредиш твои хора в т.нар. експертно правителство, издигнато с мандата на ГЕРБ, но с което ГЕРБ твърди, че няма нищо общо.

Шарлатания е да си последователен противник на ГЕРБ и да не си склонен на никакви компромиси с тази партия - и преди, и сега.

Нормалност е да твърдиш, че 600 хил. избиратели са направили ГЕРБ първа политическа сила. И да си затваряш очите за това, че 900 хил. избиратели са гласували с основната идея ГЕРБ да бъде извадена от властта.

Шарлатания е да си наясно, че ГЕРБ в този си вид  е приключила партия, която или ще се промени, или ще изчезне. Това изчезване може да е бавно и мъчително, но е безвъзвратно.

Нормалност е да свеждаш дълбоките разломи между олигархия и гражданство до междуличностни конфликти и тясно партийни интереси. Шарлатания е да признаеш, че тези разломи няма да се решат с обикновени политически компромиси, а само и единствено чрез истинска и радикална промяна.

Нормалност е да твърдиш, че без "Газпром" ние сме загубени. Шарлатания е да докажеш с действия, че това не е вярно.

Нормалност е да твърдиш, че Крим е руски. Нормалност е да построиш руско-турски поток през България, да искаш в Черно море да има само платноходки, но после изведнъж да се пишеш пръв изпращач на оръжие за Украйна.

Шарлатания е да си наясно, че Русия е най-голямата заплаха за националните интереси на България. И последователно и неотклонно да противостоиш на тази руска заплаха.

Нормалност е да обясняваш, че българите са бедни, ще си останат бедни и нищо не може да се направи по въпроса. Шарлатания е да изтъкнеш, че това повече не може да бъде така и нещо трябва да се направи.

Нормалност е да говориш за съдебна реформа и антикорупция, но когато дойде време за гласуване в парламента да гласуваш против. Шарлатания е съдебната реформа и антикорупцията, заради липсата на които няма да има ни Шенген, ни План за възстановяване и развитие, да са ти приоритет номер 1 години наред.

Нормалност е да наричаш някого "шарлатания", но след това да обясняваш, че с тази шарлатания трябва да се води диалог.

Шарлатания би било ако "шарлатанията" се съгласи на подобен диалог. След повече от десетилетие "нормалност" на България със сигурност сега й трябва малко повечко "шарлатания". Колкото повече - толкова по-добре.