Не им е лесно на русофилите в България тези дни.

Първо трябваше да обясняват, че не Путин е нападнал Украйна, а Кремъл всъщност се отбранява, защото е бил атакуван от  САЩ. Сега пък говорят, че не Русия е спряла газа на "братска България", а "братска България" сама си е виновна, защото не е чак толкова братска в последните седмици.

Българските русофили винаги са били хора без особено достойнство, но падението им напоследък е трудно за проумяване. Отскоро започнаха да изтъкват и географията, според която България е много близо до Русия.

Значи като сме много близо до Русия имаме право единствено "да сваляме гащите", така ли?

Спирането на газа от страна на "Газпром" всъщност е огромен шанс за България да се освободи най-накрая от тоталната си енергийна зависимост от Москва.

"Ама ще е по-скъпо", квичат русофилите. "Какво ще прави бедния български народ?"

Тези дни пак честваме годишнина от Априлското въстание. Хората, които са го вдигнали, са си подпалили къщите, защото свободата и националното достойнство са им били по-важни. А ние, които твърдим, че сме техни потомци, предпочитаме да ни е евтино, вместо да сме свободни.

Свободата си има цена. И ако платиш за свободата си само с пари, то ти всъщност си на печалба. В този смисъл "Газпром" прави огромна услуга на България. Пък и в крайна сметка простата икономическа логика сочи, че когато имаш избор, а не си зависим само от един източник, цената, която плащаш, е по-ниска.

Газът обаче не е просто енергия и икономика, той е преди всичко политика. Прав е Радан Кънев - за Русия ние винаги сме били Задунайска губерния, която е имала наглостта да се отцепи от нея през 1878 г.

Русия "си върна" губернията отвъд  Дунав в периода 1944-1989 г. После имахме историческия късмет да се освободим от руското робство, при това без да полагаме особени усилия. Но и досега продължаваме да бъдем Задунайска газова губерния.

И като стана дума за бедния български народ - как няма да е беден, като по-голямата част от българите предпочитат да живеят в руска губерния, вместо в европейска държава? Скотският живот на по-голямата част от населението е отличителна черта на руската територия.

Без ни най-малко да отричаме собствените си недостатъци няма как да не признаем, че една от основните причини за безкрайно проточилия се преход, е точно неспиращата руска намеса във вътрешните ни дела. Газът е неин основен инструмент.

Точно заради географията ние трябва да сме най-големите ястреби в Европа. По-големи дори и от САЩ. Защото колкото си по-близо до Русия, толкова си по-заплашен от нея.

Известно , че Русия дели съседите си на два вида - васали и врагове. Ако се смятаме за свободни хора, то при тази дилема нашият избор е ясен. И ни остава само да се надяваме, че ще дойде ден, в който Русия ще започне да възприема съседите си като нормални, свободни, независими държави.

Дори ако някоя от фалшивите новини, че европейски държави ще клекнат на Путин и ще му платят за газа в рубли се окаже вярна, ние не трябва да го правим. Те са далеч, могат да си го позволят. Ние не можем.

Това е нашият интерес. А и трябва да признаем, че често се е случвало да не се държим особено достойно в определени исторически мигове. Да не пропускаме шанса, който имаме сега.

И като престанем да бъдем Задунайска газова губерния всички паметници на Съветската армия, с които Русия е маркирала земята ни, трябва да отидат в музея.