Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина и на практика се унищожава машинното гласуване.

125 подкрепиха отново приетите промени, 101 бяха против, въздържали се нямаше. Така ветото бе отхвърлено.

Хартиената бюлетина е най-големия приоритет на парламента и е по-важна и от бюджета, и от увеличението на минималната работна заплата. Това стана ясно днес при поредните спорове в пленарната зала, свързани с дневния ред.

Депутатите приеха да започнат последния си пленарен ден за годината с ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, с които парламентът върна хартиената бюлетина и на практика унищожи машинното гласуване, превръщайки машините в най-обикновено принтери, чиито разписки отново ще се броят от секционната комисия.

Партиите, които подкрепят връщането на хартиената бюлетина са ГЕРБ, БСП и ДПС. Те имат общо 127 гласа. За преодоляане на президентското вето са нужни 121.

Вероятната причина за това ветото да е първа точка е и това, че за да бъде то преодоляно, трябват повече от половината от всички депутати, а за приемането на бюджета - повече от половината от присъстващите. Това ще позволи на голяма част от депутатите да си тръгнат по регионите, след като ветото бъде преборено.

Втора точка е удължаването на бюджета.

А точката за повишаването на минималната работна заплата - промени в Кодекса на труда - въобще не влезе в дневния ред. Дори БСП обаче, които предлагаха тази точка, настояваха тя да е втора, след ветото на кодекса.

"Хладнокръвен диктат на мнозинството".

Това каза Милен Матеев ("Продължаваме промяната")

Водещият заседание Йордан Цонев го репликира от трибуната, на ръба на правилника, че решения, които се взеамт по процедура, не могат да бъдат наречени диктат.

"Това не е диктат, а конституционна процедура", каза Цонев.

Калина Константинова ("Продължаваме промяната") призова Цонев да си взема реплика като всеkи народен представител.

"Правилникът ме задължава да правя забележки, когато имам основания за това", отговори й Цонев.

Явор Божанков, който наскоро бе изключен от БСП и един от мотивите за това бе, че не подкрепя връщането на хартиената бюлетина, призова да има пряко излъчване по БНТ. И се мотивира с това, че депутатите от БСП, които са вносители на промените в кодекса, и за които той е по-важен от вдигането на минималната работна заплата, ги няма в зала и е добре българските граждани да видят това. Предложението не бе прието.

"Волята на законодателя е гражданите да имат право на избор. Законодателят допуска, че машината може да се повреди, а хартиената бюлетина не. Смесеното гласуване не може да е противоконституционно.

Волята на законодателя е преброяването да се извършва от хората. Грешка, допусната от хората, е проверима и отстранима. Грешка в софтуера - не".

Това заяви Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Петър Петров ("Възраждане") припомни, че недействителните бюлетини при гласуване с хартия са стотици хиляди и тези човешки грешки не могат да бъдат поправени.

"Когато смятате сложни уравнения вие наум ли смятате или ползвате калкулатор?"

Това попира Милен Матеев ("Възраждане"). И отказа да бъде причисляван към "законодателя", защото не иска да носи отговорност за проблемите на следващите избори, а ГЕРБ, БСП и ДПС да се прикриват зад него.

"Воля ли е на законодателя е да няма машинно гласуване", попита Божидар Божанов от "Демократична България".

Чолаков отговори:

"ГЕРБ ще вдигне много по-високо летвата за членове на секционни комисии. Мотивите на президента са слабички".

Божанов припомни, че от "Демократична България" са предлагали да има преброителни центрове като мярка срещу многото грешки при броенето. Но тази тема дори не е била обсъдена.

"Поставя се въпросът за използването на технологиите в държавното управление. Ако ние се водим по това, че някой някъде нещо пипа, държаата ни ще изостане много и в други сфери. Цари едно недоверие в технологията, това е голям системен проблем", каза Божанов.

Надежда Йорданова ("Демократична България") заяви, че разговорът е за доверието, за Конституцията и политическото лицемерие.

"Вие взривихте доверието в изборния процес. Приехте изменения, които влошават условията. Направихте го с аргументи, които бяха фактически неверни. Няма грешки в машините, а човешки грешки.

ГЕРБ, БСП и ДПС зачеркнаха машинното гласуване и премахнаха експерименталното електронно дистанционно гласуване.

Ние предложихме преброителни центрове, защото уважаваме правото на някои хора да гласуват на хартия. Всички се съгласиха с това, но после с лека ръка ги отхвърлихте.

Вашите изменения превръщат машините в принтери. Ще се гласува с два вида хартии. Ако вашата истинска цел е да зачеркнете машинния вот - кажете го. Противното е лицемерие".

Това каза още Йорданова.

Кристиян Вигенин (БСП) коментира, че изборното законодателство трябва да гарантира, че всеки един гражданин трябва да има достъп до гласуване без допълнителни бариери. И гражданите трябва да са сигурни в резултата, който обявява изборната администрация. Вигенин каза още, че трябва да има и равнопоставеност на участниците.

Вигенин спомена въвеждането на паравани, вместо тъмна стаичка, видеонаблюдение при броенето и др. Според него това прави Изборния кодекс по-добър.

Явор Божанков припомни, че БСП е била защитник на машинния вот.

"6 години полагахме усилия да се откачим от етикета партията на статуквото. Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промени в изборното законодателство. Това е всичко, срещу което се борихме 6 години", каза Божанков, обръщайки се към бившите си колеги от БСП.

Никой от социалистите не отговори на Божанков.