Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи да се повиши възрастта за наборна служба в армията от 18 на 21 години, а максималната възраст за постъпване да бъде вдигната от 27 на 30 години, предаде руската версия на "Свободна Европа".

Шойгу обяви, че се планира "възможността гражданите по желание да постъпват на военна служба по договор или да бъдат призовани от първия ден при постъпването на служба". Военният министър предложи също да се увеличи числеността на Въоръжените сили на Русия до 1,5 милиона души, включително и на военнослужещите по договор до 695 хиляди души.

Шойгу изтъкна, че това е необходимо, "за да се гарантира решаването на задачите по обезпечаване на военната сигурност". Сега числеността на руските сили възлиза на 1 150 628 души. Шойгу не повдигна темата за допълнителна мобилизация или за увеличаване на срока на службата.

Министърът на отбраната също предложи да се засили групирането на войски в северозападната част на Русия, обосновавайки се с "желанието на НАТО да изгради военен потенциал близо до руските граници". Освен това Шойгу обяви, че се планира създаването на Московски и Ленинградски военни окръзи, които ще станат "междуведомствени стратегически териториални обединения на Въоръжените сили".

Шойгу отбеляза, че Министерството на отбраната като цяло се е "справило с мобилизацията", въпреки че е "имало проблеми".