Частичната мобилизация разкри определени проблеми.

Това обяви руският президент Владимир Путин по време на свое изказване на заключителното годишно заседание на висшите ръководители на руската отбрана.

"Проведената частична мобилизация разкри определени проблеми. Това е добре известно на всички и те трябва да бъдат решавани своевременно. Знам, че се вземат необходимите мерки, но все пак трябва да им обърнем внимание и да осъвременим тази система. На първо място, трябва да модернизираме системата на военните комисариати", изтъкна държавният глава.

Той отбеляза, че реформи трябва да се проведат в посока цифровизация на базата данни и подобряване на взаимодействието между местните и регионалните власти.

"Системата за организиране на гражданската и териториалната отбрана, взаимодействието с индустрията изисква актуализация. По-специално трябва да се усъвършенства системата за натрупване и съхранение на въоръжение, военна техника, материални ресурси за разгръщане на части и мобилизационни съединения", заяви диктаторът.

Путин все пак се зарече, че Русия ще постигне всички цели на своята военна кампания в Украйна. Той определи като "герои" руските войници и ръководителите на отбранителните сили и заяви, че НАТО използва "пълните си военни способности срещу Русия".

Той призова присъстващите военни лидери да използват бойния си опит от Сирия и от продължаващата десет месеца "специална военна операция" в Украйна. Путин обеща да предостави на въоръжените сили всичко, което поискат в подкрепа на военната кампания в Украйна.

Той добави, че Русия трябва да обърне специално внимание на дроновете в конфликта и посочи, че хиперзвуковата руска ракета "Сармат" – известна и като "Сатана II", ще бъде готова за разполагане в близко бъдеще.

След разпадането на СССР Русия искаше да стане част от "така наречения цивилизован свят", но там не я очакваха въпреки всичките ѝ опити и усилия, каза на същото заседание Путин, цитиран от агенция РИА Новости.

Той заяви, че стратегическите противници на Русия от векове са имали за цел да я отслабят и разединят.

"Винаги сме искали да бъдем част от така наречения цивилизован свят. И след разпадането на Съветския съюз, което допуснахме със собствените си ръце, по някаква причина ни се струваше, че от ден на ден ще станем част от този така наречен цивилизован свят. Оказа се, че не ни очакваха там, въпреки всичките ни усилия и опити“, каза Путин.