Европейската комисия ще поиска писмени обяснения от бившия гръцки еврокомисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос след извършена вътрешна проверка, предаде БТА.

Това съобщи днес говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Проверката е по повод разследването за корупция в Парламента в полза на Катар и Мароко. Скандалът доби популярност като „Катаргейт“.

Според европейски медии Аврамопулос е бил на работа в една от двете разследвани неправителствени организации, за които се твърди, че са прокарвали интересите на двете арабски държави срещу заплащане.

ЕК проверява как Аврамопулос е спазил изискването в срок от две години след напускането на институцията да упражнява единствено дейност, за която е получил разрешение от нея. Досега проверката е потвърдила срещи на Аврамопулос с някои от действащите еврокомисари. Те описват тези срещи като “кратки” и “от любезност”, каза Мамер.

Проверката не е потвърдила бившият еврокомисар при тези срещи да е представлявал уличената в корупция неправителствена организация, от която е получавал възнаграждение.

Ако в този случай бъде открито нарушение, ЕК може да прибегне до публично порицание или да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз (СЕС). Засега няма причини да предприемаме такива действия, изтъкна говорителят.

Не е правена проверка за бившия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя е  участвала в работата на същата неправителствена организация, но това е станало след задължителния двегодишен срок на „охлаждане”.

Комисията е в дългогодишни договорни отношения с една от двете разследвани НПО и е замразила по-нататъшни плащания до ново решение.