Премиерът Марк Рюте се извини от името на Нидерландия за историческата й роля в робството и за съвременните последствия от престъплението, предаде Ройтерс.

"Днес се извинявам", каза той по време на излъчена по телевизията реч в Националния архив на Нидерландия. "Векове наред Нидерландия и нейните представители са стимулирали робството и са печелили от него. Вярно е, че никой жив днес не носи каквато и да е лична вина за робството, но Нидерландия носи отговорност за огромните страдания, причинени на онези, които са били поробени и техните потомци".

Извинението идва на фона на разгорещен дебат за колониалното минало на страната.

Перспективата за публично поднесено извинение в Хага беше посрещната със съпротива от групи, които твърдят, че речта е трябвало да бъде произнесена лично от крал Вилем-Александър Нидерландски, в бившата колония Суринам, на 1 юли 2023 г. - 160-ата годишнина от премахването на робството.

"Тангото се танцува от двама - извиненията трябва да бъдат получени", обяви Рой Кайкуси Грьонберг от нидерландската афро-суринамска Фондация за достойнство и възстановяване.

По думите му активисти, които са потомци на роби и години наред са се борили да получат обществено внимание, така и не са били консултирани.

"Начинът, по който правителството се справя с това прилича на неоколониално оригване", каза той.

Рюте призна, че подготовката за речта не е минала гладко и увери, че правителството ще изпрати представители в Суринам, както и на карибските острови, които остават част от Кралство Нидерландия с различна степен на автономия: Кюрасао, Синт Мартен, Аруба, Бонер, Саба и Синт Евстатий.

Повратна точка

Премиерката на Аруба Евелин Уевер-Крус изтъкна в понеделник, че извинението е добре дошло и представлява "повратна точка в историята на кралството".

След убийството на Джордж Флойд през 2020 г. в Съединените щати в Нидерландия бе създадена работна група, която да разгледа тъмното минало на европейската колониална държава. Работната група обяви, че участието на Нидерландия в робството е равносилно на престъпление срещу човечеството и през 2021 г. препоръча да бъде поднесено извинение и да се заделят репарации.

В понеделник Рюте подчерта, че правителството му е приело тези заключения, включително признанието, че робството е било престъпление срещу човечеството. На пресконференция миналата седмица обаче той изключи възможността да се платят репарации.

"Това, което напълно липсваше в тази реч, е отговорността и отчетността", оповести Арманд Зундер, председател на Националната комисия за репарации на Суринам. 

Той все пак призна, че е предприета "стъпка напред".

"Ако признаете, че са извършени престъпления срещу човечеството, тогава следващата стъпка е да кажете, че вие сте отговорни за това, ние сме отговорни за онова... Говоря за репарации".

Историците смятат, че нидерландски търговци са изпратили повече от половин милион поробени африканци в Америка, най-вече в Бразилия и Карибите. Също толкова или повече азиатци са били поробени в съвременна Индонезия.

Много нидерландци се гордеят с военноморската история на страната си. В училищата обаче не се преподава достатъчно за ролята в търговията с роби, която играят Нидерландската западноиндийска компания и Нидерландската източноиндийска компания, които са ключови източници на национално богатство, посочват активисти.

Въпреки съвременната репутация на Нидерландия на толерантна държава, расизмът е сериозен проблем. Гражданите от антилски, турски и марокански произход съобщават за високи нива на дискриминация в ежедневието си и според актуални проучвания те са изправени пред значителни проблеми на работното място и в имотния пазар, отбелязва Ройтерс.