Американската компания „Мета“ нарушава антимонополните правила на ЕС, като изкривява конкуренцията на пазарите за малки обяви онлайн.

Това е установил предварителен преглед на Европейската комисия.

„Мета“ обвързва услугата си за обяви онлайн Facebook Marketplace със своята социална мрежа „Фейсбук“. От ЕК се опасяват също така, че компанията налага несправедливи условия за търговия на конкурентите на  Facebook Marketplace в своя изгода.

Чрез въпросната услуга потребителите могат да продават и купуват стоки.

Проучването на Комисията е установило, че „Мета“ заема господстваща позиция на пазара за лични социални мрежи. Това се наблюдава както в цяла Европа, така и на националните пазари за онлайн дисплей реклами в социалните медии.

Според ЕК „Мета“ е злоупотребявала с господстващата си позиция по два начина:

• 1. Обвързване на Facebook Marketplace с „Фейсбук“. Потребителите на социалната мрежа имат автоматичен достъп до услугата за обяви, независимо дали го желаят или не. ЕК се опасява, че пред конкурентите на Facebook Marketplace биват поставяни пречки, тъй като обвързването дава на услугата за обяви значително предимство при разпространението. Конкурентите не могат да се ползват от това;

• 2. „Мета“ едностранно налага несправедливи търговски условия на конкурентните онлайн услуги за малки обяви, рекламиращи във „Фейсбук“ или „Инстаграм“. ЕК се опасява, че условията, които позволяват на „Мета“ да използва в полза на Facebook Marketplace свързаните с обявите данни на конкурентите, са несправедливи, не съразмерни и не са необходими за предоставянето на услугата онлайн дисплей реклами в платформите на компанията. Такива условия са тежки за конкурентите и само облагодетелстват Facebook Marketplace.